Kilka słów o chlebie razowym

Ależ to się wszystko pozmieniało. Analizując historię chleba można z pewnym zdziwieniem zaobserwować, że to, co kiedyś uchodziło za rzecz luksusową dziś jest uważane za - delikatnie ujmując - produkt nie do końca wartościowy. Mowa tu o jasnym chlebie powstającym z wielokrotnie oczyszczonej mąki. W dawnych czasach to chleb razowy, nazywany też czarnym, należał do pospolitego rodzaju pieczywa.
Jak już powszechnie wiadomo, chleby razowe oraz chleby żytnie posiadają dużo więcej wartości odżywczych. Dodatkowo dla wzbogacenia tych wartości oraz w celu poprawienia walorów smakowych możemy wybierać pomiędzy chlebem razowym ze słonecznikiem, chlebem razowym na miodzie lub chlebem razowym ze śliwką.
Chleb razowy może powstawać na bazie mąki żytniej, pszennej lub mieszanej. Najczęściej wybierana jest mąka żytnia, gdyż jest najbardziej zdrowa i w połączeniu z zakwasem tworzy najbardziej klasyczny chleb razowy.
Chleby razowe to nie tylko polska specjalność. Również w innych krajach naszej części Europy chleby z mąki razowej mają swoją historię i markę. Z Niemiec pochodzi znany i u nas chleb pumpernikiel. Innym ciekawym produktem jest chleb o nazwie Komiśniak. Jest to polska nazwa chleba razowego, który w dawnych czasach ze względu na swoje wartości odżywcze i długą trwałość był przydzielany żołnierzom. Z Niemiec poprzez inne kraje trafił do Polski i był wypiekany w niektórych regionach naszego kraju. Chleby z domieszką mąki razowej są popularne również na Litwie. Z tego kraju pochodzą ciekawe receptury chętnie wykorzystywane w naszym kraju. Takim produktem jest choćby chleb żytni wileński.
Według specjalistów od żywienia, chleb razowy powinno się spożywać w niewielkich ilościach. Zatem już niewielka ilość takiego chleba dostarczy nam kilku cennych składników, które warte są nieco droższej ceny takiego chleba. Dodatkowo chleb razowy ze słonecznikiem lub chleb razowy ze śliwką, posmarowany niewielką ilością świeżego masła, gwarantuje wspaniały smak naszego posiłku.

Komentarze