Ależ to się wszystko pozmieniało. Analizując historię
chleba można z pewnym zdziwieniem zaobserwować, że to, co kiedyś uchodziło za
rzecz luksusową dziś jest uważane za - delikatnie ujmując - produkt nie do
końca wartościowy. Mowa tu o jasnym chlebie powstającym z wielokrotnie
oczyszczonej mąki. W dawnych czasach to chleb razowy, nazywany też czarnym,
należał do pospolitego rodzaju pieczywa.
Jak już powszechnie wiadomo, chleby razowe oraz chleby
żytnie posiadają dużo więcej wartości odżywczych. Dodatkowo dla wzbogacenia
tych wartości oraz w celu poprawienia walorów smakowych możemy wybierać
pomiędzy chlebem razowym ze słonecznikiem, chlebem razowym na miodzie lub
chlebem razowym ze śliwką.
Chleb razowy może powstawać na bazie mąki żytniej,
pszennej lub mieszanej. Najczęściej wybierana jest mąka żytnia, gdyż jest
najbardziej zdrowa i w połączeniu z zakwasem tworzy najbardziej klasyczny chleb
razowy.
Chleby razowe to nie tylko polska specjalność. Również
w innych krajach naszej części Europy chleby z mąki razowej mają swoją historię
i markę. Z Niemiec pochodzi znany i u nas chleb pumpernikiel. Innym ciekawym
produktem jest chleb o nazwie Komiśniak. Jest to polska nazwa chleba razowego,
który w dawnych czasach ze względu na swoje wartości odżywcze i długą
trwałość był przydzielany żołnierzom. Z Niemiec poprzez inne kraje trafił do
Polski i był wypiekany w niektórych regionach naszego kraju. Chleby z domieszką
mąki razowej są popularne również na Litwie. Z tego kraju pochodzą ciekawe receptury
chętnie wykorzystywane w naszym kraju. Takim produktem jest choćby chleb żytni
wileński.
Według
specjalistów od żywienia, chleb razowy powinno się spożywać w niewielkich
ilościach. Zatem już niewielka ilość takiego chleba dostarczy nam kilku cennych
składników, które warte są nieco droższej ceny takiego chleba. Dodatkowo chleb
razowy ze słonecznikiem lub chleb razowy ze śliwką, posmarowany niewielką
ilością świeżego masła, gwarantuje wspaniały smak naszego posiłku.
Komentarze
Prześlij komentarz