Karnawał jest tradycyjnym okresem
zabaw, ożywionego życia towarzyskiego oraz częstszych, niż zazwyczaj spotkań w
gronie rodziny, czy przyjaciół. Karnawał kończą tak zwane ostatki, zapusty, no
i oczywiście tłusty czwartek, wyjątkowy dzień, w którym nikt nie liczy kalorii.
W okresie tym przygotowuje się tradycyjne potrawy i smakołyki.
Do najbardziej znanych
ostatkowych zapustnych słodkości należą z pewnością pączki. To właśnie w tym
czasie pączki są najbardziej popularne i najchętniej jadane. Kulminacja popularności
pączków przypada w tłusty czwartek, dzień prawdziwego pączkowego szaleństwa. Tradycja
nakazuje, by w tłusty czwartek zjeść przynajmniej jednego pączka, jednak w ten
szczególny dzień zazwyczaj na jednym się nie kończy. Zapominamy wtedy o aspektach
zdrowotnych i kaloryczności i zajadamy się tymi słodkimi pysznościami. A jest,
w czym wybierać, bo rozmaitych wariantów nadzienia do pączków jest coraz to
większa ilość. Wystarczy spojrzeć na ofertę Nowej Piekarni z Łukowa, by się o
tym przekonać.
Drugim rodzajem karnawałowych
smakołyków są faworki znane także pod nazwą chrustu. Z delikatnego, cienko
wałkowanego ciasta krojone są podłużne paski, nacinane po środku a następnie
przewijane jednym końcem, dzięki czemu przybierają nieco frywolnego wyglądu. Usmażone
w głębokim tłuszczu nabierają wyjątkowej kruchości i złotego koloru, a posypane
cukrem pudrem nabierają jeszcze dodatkowej słodkości.
Z ciasta robionego, jak na
faworki można także ukształtować i usmażyć wyjątkowo wyglądające karnawałowe
róże. Formowanie z faworkowego ciasta róż wymaga odrobinę więcej czasu. Musimy,
bowiem z rozwałkowanego ciasta powykrawać trzech wielkości krążki, ponacinać je
i posklejać, no i oczywiście odpowiednio usmażyć w głębokim tłuszczu, oprószyć
cukrem pudrem i ozdobić konfiturą. Efekt gotowej róży jest jednak zachwycający.
Pączki i faworki z pozoru tak
różne, ale coś je jednak łączy. Otóż oba te smakołyki smażone są w głębokim
tłuszczu, ale przecież chyba właśnie o to chodzi, żeby w tłusty czwartek było
tłusto.
Komentarze
Prześlij komentarz