Karnawał w pełni, nadszedł, więc
w wielu domach okres wypieku tradycyjnych karnawałowych smakołyków. Od kiedy
pamiętam w moim domu w tym czasie smaży się tradycyjne pączki z różą, lub też
chrupiące faworki potocznie nazywane w moim regionie chrustem.
Domowe pączki wymagają jednak
sporo pracy, dlatego znacznie częściej smaży się bardzo proste alei niezwykle
smaczne faworki. Zrobienie faworków nie wymaga wiele czasu, ani też większych
piekarniczych umiejętności, są, bowiem bardzo szybkie i proste do przygotowania.
Polecam mój wypraktykowany
przepis na delikatne i chrupiące karnawałowe faworki.
Składniki:
500 gram mąki pszennej, 6 żółtek,
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta
soli, 1 łyżeczka spirytusu lub octu, 500 gram tłuszczu do smażenia(smalec lub
olej roślinny), cukier puder z wanilią do obsypania faworków.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać żółtka,
śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz ocet lub spirytus. Nożem
wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto obijać kilka minut
wałkiem, kilkakrotnie je składając, a następnie należy je odłożyć na około pół
godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, po czym cienko
rozwałkować. Pokroić je nożem lub specjalnym radełkiem na paski o długości
około 12 cm i szerokości około 4 cm. W każdym pasku zrobić po środku podłużne
nacięcie, nie docinając do końca. Następnie jeden koniec z paska należy przewinąć
przez powstały otwór. Można zapobiec obsychaniu faworków, które czekają na
smażenie poprzez przykrycie ich lekko wilgotną czystą ściereczką.
W dużym dosyć głębokim rondlu
rozgrzać tłuszcz. Musi on być mocno rozgrzany, inaczej faworki podczas smażenia
będą wchłaniać go zbyt dużo. Faworki
wrzucać kolejno na gorący tłuszcz i smażyć na lekko złoty kolor. Usmażone
faworki odsączać z nadmiaru tłuszczu układając je na papierowym ręczniku. Gdy
ostygną przełożyć je na talerz lub tacę. Najlepiej jeszcze ciepłe faworki obsypać
przez sitko cukrem pudrem z dodatkiem startej wanilii lub cukru waniliowego.
Bardzo dobrą radą jest, aby
ciasto kroić na paseczki specjalnym radełkiem, dzięki czemu będą one miały
ozdobne ząbkowane brzegi, co nada naszym faworkom bardziej dekoracyjnego
wyglądu.
Delikatnie chrupkie, złociste
obsypane cukrem pudrem niczym śniegową pierzynką faworki to wyśmienity
karnawałowy smakołyk.
Komentarze
Prześlij komentarz