Karnawałowe faworki


Karnawał w pełni, nadszedł, więc w wielu domach okres wypieku tradycyjnych karnawałowych smakołyków. Od kiedy pamiętam w moim domu w tym czasie smaży się tradycyjne pączki z różą, lub też chrupiące faworki potocznie nazywane w moim regionie chrustem.
Domowe pączki wymagają jednak sporo pracy, dlatego znacznie częściej smaży się bardzo proste alei niezwykle smaczne faworki. Zrobienie faworków nie wymaga wiele czasu, ani też większych piekarniczych umiejętności, są, bowiem bardzo szybkie i proste do przygotowania.

Polecam mój wypraktykowany przepis na delikatne i chrupiące karnawałowe faworki.
Składniki:
500 gram mąki pszennej, 6 żółtek, 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 łyżeczka spirytusu lub octu, 500 gram tłuszczu do smażenia(smalec lub olej roślinny), cukier puder z wanilią do obsypania faworków.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz ocet lub spirytus. Nożem wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto obijać kilka minut wałkiem, kilkakrotnie je składając, a następnie należy je odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, po czym cienko rozwałkować. Pokroić je nożem lub specjalnym radełkiem na paski o długości około 12 cm i szerokości około 4 cm. W każdym pasku zrobić po środku podłużne nacięcie, nie docinając do końca. Następnie jeden koniec z paska należy przewinąć przez powstały otwór. Można zapobiec obsychaniu faworków, które czekają na smażenie poprzez przykrycie ich lekko wilgotną czystą ściereczką.
W dużym dosyć głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Musi on być mocno rozgrzany, inaczej faworki podczas smażenia będą wchłaniać go zbyt dużo.  Faworki wrzucać kolejno na gorący tłuszcz i smażyć na lekko złoty kolor. Usmażone faworki odsączać z nadmiaru tłuszczu układając je na papierowym ręczniku. Gdy ostygną przełożyć je na talerz lub tacę. Najlepiej jeszcze ciepłe faworki obsypać przez sitko cukrem pudrem z dodatkiem startej wanilii lub cukru waniliowego.
Bardzo dobrą radą jest, aby ciasto kroić na paseczki specjalnym radełkiem, dzięki czemu będą one miały ozdobne ząbkowane brzegi, co nada naszym faworkom bardziej dekoracyjnego wyglądu.
Delikatnie chrupkie, złociste obsypane cukrem pudrem niczym śniegową pierzynką faworki to wyśmienity karnawałowy smakołyk.

Komentarze