Sernik z rodzynkami w wersji gotowanej

Sernik z rodzynkami jest najbardziej popularnym przedstawicielem ciast serowych. Aksamitny smak dobrze przygotowanego sera, idealnie łączy się z rodzynkami, zapewniając wyjątkowy wypiek. Sernik z rodzynkami można przygotować na kilka różnych sposobów. Jednym z nich jest sernik na kruchym spodzie, który można przygotować w kilku wariantach. Spody mogą być na typowym kruchym cieście lub przygotowane z herbatników, biszkoptów lub wafli. Dziś prezentuję przepis na sernik z rodzynkami, którego sposób przygotowania jest nieco inny, gdyż masa serowa jest w tym przypadku zagotowywana. Na spód możemy wykorzystać wafle lub herbatniki. Szczegóły poniżej.

Składniki:
Na kruchy spód: herbatniki lub wafle
1 kg twarogu, 4 jaja, 60 g masła lub margaryny, 350 g cukru pudru, 4 łyżki mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 300 g rodzynek

Wykonanie:
Twaróg należy przepuścić przez maszynkę. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodawać i jednocześnie ucierać zmielony twaróg. Masę wymieszać z pianą z białek. Następnie wymieszaną masę przełożyć do rondla i mieszając, ogrzewać do zagotowania. Na chwilę odstawić z ognia i nie przestając mieszać wlewać powoli mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną. Ponownie mieszając, zagotować do zgęstnienia. Do gorącej masy dodać rodzynki (niewielką część zostawić) i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki, a wierzch przybrać rodzynkami. Pozostawić do zastygnięcia. Sernik można również wyłożyć na kruchy wafel, równo rozsmarować i przykryć go z góry drugim waflem. Docisnąć i tak samo odstawić do zastygnięcia.

Gotowany sernik z rodzynkami ulokowany na herbatnikowym lub waflowym spodzie, może być interesującą opcją dla wielbicieli sernikowych wariacji.

Komentarze