Sernik z rodzynkami jest najbardziej popularnym
przedstawicielem ciast serowych. Aksamitny smak dobrze przygotowanego sera, idealnie łączy się z rodzynkami, zapewniając wyjątkowy wypiek. Sernik z
rodzynkami można przygotować na kilka różnych sposobów. Jednym z nich jest
sernik na kruchym spodzie, który można przygotować w kilku wariantach. Spody
mogą być na typowym kruchym cieście lub przygotowane z herbatników, biszkoptów lub
wafli. Dziś prezentuję przepis na sernik z rodzynkami, którego sposób
przygotowania jest nieco inny, gdyż masa serowa jest w tym przypadku
zagotowywana. Na spód możemy wykorzystać wafle lub herbatniki. Szczegóły
poniżej.
Składniki:
Na kruchy spód: herbatniki lub wafle
1 kg twarogu, 4 jaja, 60 g masła lub margaryny, 350 g cukru pudru, 4
łyżki mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 300 g rodzynek
Wykonanie:
Twaróg należy przepuścić przez maszynkę. Masło lub margarynę utrzeć z
cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodawać i jednocześnie ucierać
zmielony twaróg. Masę wymieszać z pianą z białek. Następnie wymieszaną masę
przełożyć do rondla i mieszając, ogrzewać do zagotowania. Na chwilę odstawić z
ognia i nie przestając mieszać wlewać powoli mleko wymieszane z mąką
ziemniaczaną. Ponownie mieszając, zagotować do zgęstnienia. Do gorącej masy
dodać rodzynki (niewielką część zostawić) i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki,
a wierzch przybrać rodzynkami. Pozostawić do zastygnięcia. Sernik można również
wyłożyć na kruchy wafel, równo rozsmarować i przykryć go z góry drugim waflem.
Docisnąć i tak samo odstawić do zastygnięcia.
Gotowany sernik
z rodzynkami ulokowany na herbatnikowym lub waflowym spodzie, może być
interesującą opcją dla wielbicieli sernikowych wariacji.
Komentarze
Prześlij komentarz