Drożdżowe faworki



  Faworki mają różne oblicza. Obok pysznych kruchych są też równie pyszne drożdżowe. Niektórym może nie przypaść do gustu ten rodzaj faworków a to ze względu na kalorie. I nie chodzi o kalorie tylko związane z samym faworkiem, ale ten rodzaj faworków strasznie wciąga olej. Ale to nie jest coś, przez co całkowicie zrezygnujemy z tych faworków.
Składniki:
- 1 kg mąki (tak mniej więcej);
- 10 dag drożdży;
- 2 jajka;
- 3 łyżki rozpuszczonego tłuszczu;
- pół szklanki mleka;
- jedna łyżka cukru;
  Na początku nasze drożdże, pół szklanki mleka oraz dwie łyżki mąki musimy wymieszać do wyrośnięcia. Kiedy nam to wyrośnie musimy podgrzać. Tak podgrzane dodajemy do naszej reszty mąkę, jaja, tłuszcz. Znowu zagniatamy do momentu, kiedy nam to wyrośnie. Potem ciasto formujemy i rozwałkowujemy. Następnie tradycyjnie robimy tak zwane kopertki i ciasto przeplatamy przez środek. Potem wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy je tak do momentu, kiedy nabiorą pięknego rumianego koloru.
  Wykładamy na papierową ściereczkę, żeby nam tłuszcz spłynął i wsiąkł w papier. Po tym czasie możemy albo posypać cukrem pudrem albo polać lukrem. Smacznego!

Komentarze