Faworki mają różne
oblicza. Obok pysznych kruchych są też równie pyszne drożdżowe. Niektórym może
nie przypaść do gustu ten rodzaj faworków a to ze względu na kalorie. I nie
chodzi o kalorie tylko związane z samym faworkiem, ale ten rodzaj faworków
strasznie wciąga olej. Ale to nie jest coś, przez co całkowicie zrezygnujemy z
tych faworków.
Składniki:
- 1 kg mąki (tak mniej więcej);
- 10 dag drożdży;
- 2 jajka;
- 3 łyżki rozpuszczonego tłuszczu;
- pół szklanki mleka;
- jedna łyżka cukru;
Na początku nasze drożdże,
pół szklanki mleka oraz dwie łyżki mąki musimy wymieszać do wyrośnięcia. Kiedy
nam to wyrośnie musimy podgrzać. Tak podgrzane dodajemy do naszej reszty mąkę,
jaja, tłuszcz. Znowu zagniatamy do momentu, kiedy nam to wyrośnie. Potem ciasto
formujemy i rozwałkowujemy. Następnie tradycyjnie robimy tak zwane kopertki i
ciasto przeplatamy przez środek. Potem wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy je
tak do momentu, kiedy nabiorą pięknego rumianego koloru.
Wykładamy na papierową
ściereczkę, żeby nam tłuszcz spłynął i wsiąkł w papier. Po tym czasie możemy
albo posypać cukrem pudrem albo polać lukrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz