Czas na faworki, nie
ma lepszego czasu, jak właśnie teraz. U mnie w domu, co kilka dni czuć zapach
przepysznych, świeżo zrobionych kruchych faworków posypanych cukrem pudrem. Są
one przepyszne i idealne, jako coś słodkiego, do kawy, przy spotkaniach ze
znajomymi lub rodziną. Jeżeli dodamy do tego włożony trud oraz serce żeby było
lepsze, to otrzymujemy wyjątkowe faworki. Jedni lubią drożdżowe, ale dziś
zaproponuje wam kruche. Poniżej zamieszczam składniki wraz z wykonaniem.
Składniki:
- pół kilograma mąki pszennej;
- cztery żółtka;
- szklanka kwaśnej śmietany;
- sok z połowy cytryny;
- jedna łyżeczka cytryny;
- cukier puder;
Czas na przygotowanie
naszych kruchych faworków. Na początku dobrze zagniatamy wszystkie nasze składniki.
Tak, żeby wgnieść w ciasto powietrze. Po pojawieniu się pęcherzyków
rozwałkowujemy ciasto. Redełkiem wycinamy paseczki. Przecinamy na środku
każdego paseczka, żebyśmy mogli przełożyć faworek. Przypomina to trochę ósemkę.
Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu nasze faworki. Potem wykładamy je na ręczniczki
papierowe. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem, możemy dodać też cukier waniliowy.
Możemy teraz się cieszyć przepysznymi domowymi kruchymi faworkami. Smacznego!
Możemy teraz się cieszyć przepysznymi domowymi kruchymi faworkami. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz