Domowe kruche faworki.



  Czas na faworki, nie ma lepszego czasu, jak właśnie teraz. U mnie w domu, co kilka dni czuć zapach przepysznych, świeżo zrobionych kruchych faworków posypanych cukrem pudrem. Są one przepyszne i idealne, jako coś słodkiego, do kawy, przy spotkaniach ze znajomymi lub rodziną. Jeżeli dodamy do tego włożony trud oraz serce żeby było lepsze, to otrzymujemy wyjątkowe faworki. Jedni lubią drożdżowe, ale dziś zaproponuje wam kruche. Poniżej zamieszczam składniki wraz z wykonaniem.
Składniki:
- pół kilograma mąki pszennej;
- cztery żółtka;
- szklanka kwaśnej śmietany;
- sok z połowy cytryny;
- jedna łyżeczka cytryny;
- cukier puder;
  Czas na przygotowanie naszych kruchych faworków. Na początku dobrze zagniatamy wszystkie nasze składniki. Tak, żeby wgnieść w ciasto powietrze. Po pojawieniu się pęcherzyków rozwałkowujemy ciasto. Redełkiem wycinamy paseczki. Przecinamy na środku każdego paseczka, żebyśmy mogli przełożyć faworek. Przypomina to trochę ósemkę. Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu nasze faworki. Potem wykładamy je na ręczniczki papierowe. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem, możemy dodać też cukier waniliowy.
  Możemy teraz się cieszyć przepysznymi domowymi kruchymi faworkami. Smacznego!

Komentarze