Ciasta na 101 sposobów

W dawnych czasach, kiedy powstawały pierwsze pomysły na ciasta, ich wynalazcy nawet nie przypuszczali, że w ciągu następnych stuleci powstanie aż tyle wersji danego wypieku. Rozwój myśli cukierniczej, nowe technologie oraz nieustanna chęć modyfikowania dotychczasowych przepisów, przyczyniły się do powstania wielu odmian. Niemal w każdej cukierni i każdym domu mamy do czynienia z jakąś inną wersją danego ciasta lub innym sposobem jego wykonania.
Jednym z najpopularniejszych ciast deserowych, o niezliczonej ilości odmian, jest sernik. Najbardziej klasyczne serniki powstają z tłustego lub półtłustego twarogu zapiekanego w piekarniku. Innym rodzajem tego serowego deseru jest sernik na kruchym spodzie, którego podstawą może być upieczone ciasto lub herbatniki. Bardzo popularne są serniki gotowane oraz serniki na zimno. Dodatki do serników to niemal osobny rozdział. Sernik z rodzynkami to najbardziej popularny zestaw, jeżeli chodzi o bakaliowe dodatki. Pozostałe dodatki to owoce, chałwa, wiórki kokosowe i galaretki zdobiące wierzch sernika.
Obok serników mamy równie liczną reprezentację ciast piernikowych. W zależności od przepisu można je upiec w jeden dzień lub cały proces rozłożyć na dwa tygodnie, a czasem nawet na miesiąc, gdyż niektóre z nich potrzebują czasu na dojrzewanie. Mogą one być na miodzie, z karmelem lub bez tych składników. Częstym dodatkiem są powidła lub marmolady.
Innym popularnym ciastem, przygotowywanym na kilka sposobów, jest szarlotka zwana też jabłecznikiem. Tak jak sernik na kruchym, tu również podstawą jest kruchy spód, na którym ulokowane są podsmażone wcześniej jabłka. Można je też pokroić, zetrzeć i ułożyć na cieście. Oprócz tradycyjnej kruszonki, na wierzchu ciasta możemy umieścić bezę lub budyniową piankę.
Serniki, pierniki i jabłeczniki to tylko trzy z wielu rodzajów ciast, które od lat cieszą się dużą popularnością. Wyżej wymienione są jednak najbardziej zakorzenione w naszej tradycji. Dla wielu z nas serniki z rodzynkami, miodowe pierniki lub pachnące cynamonem szarlotki posiadają wspaniały i wciąż niezastąpiony smak.

Komentarze