W dawnych czasach, kiedy powstawały
pierwsze pomysły na ciasta, ich wynalazcy nawet nie przypuszczali, że w ciągu następnych
stuleci powstanie aż tyle wersji danego wypieku. Rozwój myśli cukierniczej,
nowe technologie oraz nieustanna chęć modyfikowania dotychczasowych przepisów,
przyczyniły się do powstania wielu odmian. Niemal w każdej cukierni i każdym
domu mamy do czynienia z jakąś inną wersją danego ciasta lub innym sposobem
jego wykonania.
Jednym z najpopularniejszych ciast
deserowych, o niezliczonej ilości odmian, jest sernik. Najbardziej klasyczne
serniki powstają z tłustego lub półtłustego twarogu zapiekanego w piekarniku.
Innym rodzajem tego serowego deseru jest sernik na kruchym spodzie, którego
podstawą może być upieczone ciasto lub herbatniki. Bardzo popularne są serniki
gotowane oraz serniki na zimno. Dodatki do serników to niemal osobny rozdział. Sernik
z rodzynkami to najbardziej popularny zestaw, jeżeli chodzi o bakaliowe dodatki.
Pozostałe dodatki to owoce, chałwa, wiórki kokosowe i galaretki zdobiące
wierzch sernika.
Obok serników mamy równie liczną
reprezentację ciast piernikowych. W zależności od przepisu można je upiec w
jeden dzień lub cały proces rozłożyć na dwa tygodnie, a czasem nawet na miesiąc,
gdyż niektóre z nich potrzebują czasu na dojrzewanie. Mogą one być na miodzie, z karmelem
lub bez tych składników. Częstym dodatkiem są powidła lub marmolady.
Innym popularnym ciastem,
przygotowywanym na kilka sposobów, jest szarlotka zwana też jabłecznikiem. Tak
jak sernik na kruchym, tu również podstawą jest kruchy spód, na którym
ulokowane są podsmażone wcześniej jabłka. Można je też pokroić, zetrzeć i
ułożyć na cieście. Oprócz tradycyjnej kruszonki, na wierzchu ciasta możemy
umieścić bezę lub budyniową piankę.
Serniki,
pierniki i jabłeczniki to tylko trzy z wielu rodzajów ciast, które od lat
cieszą się dużą popularnością. Wyżej wymienione są jednak najbardziej
zakorzenione w naszej tradycji. Dla wielu z nas serniki z rodzynkami, miodowe pierniki
lub pachnące cynamonem szarlotki posiadają wspaniały i wciąż niezastąpiony
smak.
Komentarze
Prześlij komentarz