Chleb żytni


  Chce dziś wam zaproponować prosty przepis na własny chleb żytni. Kwestię, który chleb jest lepszy, czy z piekarni a może jednak upieczony przez nas, pozostawiam wam. Ja lubię, od czasu do czasu, zrobić i delektować się własnym pieczywem albo ciastem. W tym przepisie zakwas mam już gotowy od poprzedniego razu, dlatego jeżeli ktoś nie wie jak go zrobić, to przepisów jest dużo w internecie. Poniżej zamieszczam składniki oraz wykonanie.
Składniki:
- 500 gram zakwasu;
- 500 gram mąki żytniej;
- 200 gram ciepłej wody;
- jedna płaska łyżka soli;
- szczypta zmielonego kminku;
  Na początku sól, mąkę oraz kminek musimy wymieszać. Potem dolewamy wodę małymi porcjami, patrząc czy ciasto uzyskuje odpowiednią wilgotność. Kolejnym krokiem jest dodanie zakwasu. Po energicznym wymieszaniu odstawiamy na około 20 minut. Kiedy będziemy się tym zajmować to nagrzewamy piekarnik do 30 stopni Celsjusza. Zanim włożymy nasze ciasto do formy to musimy ponownie je wyrobić, następnie wstawiamy do piekarnika na około od dwóch do czterech godzin, cały czas w temperaturze 30 stopni Celsjusza, do wyrośnięcia. W trakcie musimy nawilżać od czasu do czasu delikatnie wodą. Kiedy ciasto dwa razy zwiększy swoją objętość, wyjmujemy formę z piekarnika. Potem nagrzewamy go do temperatury 220 stopni Celsjusza, oczywiście wyłączamy funkcję nawiewu. Ciasto musimy z wierzchu nie za mocno naciąć, ponownie zwilżamy wodą i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Kiedy upłynie nam te 10 minut to zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza, po kolejnych 10 minutach nastawiamy już na 180 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze pieczemy chleb przez około 40 minut. Kiedy mamy już gotowy chleb to wyjmujemy go z formy, czekamy chwilę, przykrywamy suchą ściereczkę i zostawiamy aż ostygnie.
Smacznego!

Komentarze