Chce dziś zaprezentować wam przepis chleba żytniego z ziarnami. Można by rzec jak u mamy. Chleby robione samemu pewnie nie tylko ja stawiać będę przed chlebami, które możemy dostać gotowe z piekarni. Nie mówię, żeby nie kupować, tylko po prostu stwierdzam, że miło jest od czasu do czasu sobie zrobić taką świeżość w pieczywie, który jemy. A połączenie chleba żytniego oraz ziaren jest to bardzo dobry pomysł. Dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić do wspólnego pieczenia.
Składniki:
- 250 ml maślanki;
- 150 ml wody;
- 40 g drożdży;
- łyżeczka cukru;
Na początku musimy
nasze składniki wymieszać oraz delikatnie podgrzać w rondelku lub garneczku,
następnie dodajemy poniższe składniki. Wziąłem to podzieliłem, żebyśmy się nie
pogubili w tym, co mamy robić.
- 500 g żytniej mąki razowej;
- 1,5 łyżeczki soli;
- 1 łyżka oleju;
Teraz musimy dodać powyższe składniki do tego, co już
zrobiliśmy wcześniej. Wyrabiamy nasze ciasto i przekładamy do przykrytej
miseczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż nam to wyrośnie na około od 40 do 60
minut. W między czasie należy nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni
Celsjusza. Teraz czas na nasze ziarna. Zaproponuje wam słonecznikowe ziarna.
Musimy najpierw przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia, najlepiej 24 cm
na 12 cm. Posypujemy teraz właśnie ziarnami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni
Celsjusza przez około 60 minut. Kiedy ten czas minie to odstawiamy nasz chleb
do ostygnięcia.
Tym o to sposobem mamy chleb żytni z ziarnami. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz