Chleb razowy ze słonecznikiem



  Po poście związanym z historią chleba razowego ze słonecznikiem pora na przepis na jego upieczenie. Można oczywiście kupić gotowy chleb razowy ze słonecznikiem. A dla tych, którzy mają sentyment do pieczenie to zapraszam. Przepis sprawdzony, dlatego polecam.
SKŁADNIKI:
- 1 kg razowej mąki (najlepiej wybrać typ 2000);
- 10 dag drożdży;
- 4 łyżeczki cukru;
- 4 łyżeczki soli;
- 4 szklanka ciepłej wody;
- 1 szklanka słonecznika albo w ostateczności otręby pszenne;
  Przejdźmy do wykonania naszego chleba razowego ze słonecznikiem. Na początku musimy utrzeć drożdże z cukrem. Następnie dodać ciepłą wodę. Potem mieszamy to energicznie. Teraz dosypujemy mąkę i powinniśmy wyrobić ciasto. Musi być ono plastyczne. Dodajemy teraz składniki, które nam pozostały tj. sól oraz dodatki. Teraz musimy to odstawić na około 20 minut. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza oraz wykładamy dwie formy keksowe papierem do pieczenia. Po tym czasie do naszych form wkładamy ciasto, tak coś koło trzech czwartych blaszki to będzie. Na sam koniec możemy posypać nasz chleb słonecznikiem. Pamiętajmy, że przez pierwsze 10 minut musimy piec nasz chleb w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następne 45 do 50 minut w 180 stopni Celsjusza. Na koniec sprawdźmy patyczkiem czy chleb się upiekł. Jeżeli patyczek będzie suchy to musimy wyciągnąć nasz chleb z piekarnika żeby ostygł.
  No i jest! Mamy własnoręcznie robiony chleb razowy ze słonecznikiem. Smacznego!

Komentarze