Stefanka miodowa

Ciasta przekładane rozmaitymi kremami, cieszą się dużą popularnością. Jak kraj długi i szeroki, występuje w nim mnóstwo przepisów na tego typu przekładańce. Dodatkowo posiadają one ogólnie znane nazwy, które jednak, w zależności od regionów, różnią się wyglądem, rodzajem ciasta oraz kremami.
Jednym z przykładów na radosną twórczość naszych cukierników jest ciasto o nazwie Stefanka. Posiada ono wiele różnych wersji, a czasem występuje też pod innymi nazwami. Stefanka miodowa jest jednym z najczęściej występujących rodzajów z tej „stefankowej” rodziny.

Składniki na ciasto:
15 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 1 jajko, 150 g margaryny lub masła, 1 łyżeczka sody, 4 łyżki miodu
Składniki na krem budyniowy:
2 jasne budynie, 0,5 l mleka, 0,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 100 g masła
Składniki na krem chałwowy:
200 g masła, 200 g chałwy, ewentualnie 1 – 2 łyżeczki rumu, koniaku lub brandy
Składniki na wierzch:
Gotowa polewa czekoladowa, ewentualnie gotowe ozdoby z cukru

Wykonanie:
1. Mąkę przesiać razem z sodą, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i upiec trzy placki w temperaturze 180 stopni w czasie około 20 minut.
2. Budynie ugotować z cukrem na mleku, dodać masło i wymieszać na jednolity krem. Gdy będzie jeszcze ciepły wyłożyć na jeden wystudzony placek, równo rozsmarować, następnie przykryć drugim plackiem.
3. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo chałwę. Można według uznania dodać odrobinkę alkoholu. Ucierać do momentu uzyskania konsystencji kremu. Gdy będzie gotowy przełożyć na drugi placek, rozsmarować i przykryć trzecim plackiem.
4. Gotową polewę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Polać wierzch trzeciego placka, udekorować ozdobami.

Stefanka miodowa to idealne ciasto deserowe, które w nieprzypadkowy sposób zyskało wielu zwolenników. Miodowa nuta ciasta oraz wspaniale kremy, tworzą niepowtarzalną smakową kompozycję.

Komentarze