Ciasta przekładane rozmaitymi kremami, cieszą się dużą
popularnością. Jak kraj długi i szeroki, występuje w nim mnóstwo przepisów
na tego typu przekładańce. Dodatkowo posiadają one ogólnie znane nazwy, które
jednak, w zależności od regionów, różnią się wyglądem, rodzajem ciasta oraz
kremami.
Jednym z przykładów na radosną twórczość naszych cukierników
jest ciasto o nazwie Stefanka. Posiada ono wiele różnych wersji, a czasem
występuje też pod innymi nazwami. Stefanka miodowa jest jednym z najczęściej
występujących rodzajów z tej „stefankowej” rodziny.
Składniki na ciasto:
15 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 1 jajko, 150 g margaryny lub masła,
1 łyżeczka sody, 4 łyżki miodu
Składniki na krem budyniowy:
2 jasne budynie, 0,5 l mleka, 0,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 100
g masła
Składniki na krem chałwowy:
200 g masła, 200 g chałwy, ewentualnie 1 – 2 łyżeczki rumu, koniaku lub
brandy
Składniki na wierzch:
Gotowa polewa czekoladowa, ewentualnie gotowe ozdoby z cukru
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać razem z sodą, dodać pozostałe składniki i zagnieść
ciasto. Podzielić na trzy części i upiec trzy placki w temperaturze 180 stopni w
czasie około 20 minut.
2. Budynie ugotować z cukrem na mleku, dodać masło i wymieszać na
jednolity krem. Gdy będzie jeszcze ciepły wyłożyć na jeden wystudzony placek,
równo rozsmarować, następnie przykryć drugim plackiem.
3. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo chałwę. Można według
uznania dodać odrobinkę alkoholu. Ucierać do momentu uzyskania konsystencji
kremu. Gdy będzie gotowy przełożyć na drugi placek, rozsmarować i przykryć
trzecim plackiem.
4. Gotową polewę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Polać
wierzch trzeciego placka, udekorować ozdobami.
Stefanka miodowa
to idealne ciasto deserowe, które w nieprzypadkowy sposób zyskało wielu
zwolenników. Miodowa nuta ciasta oraz wspaniale kremy, tworzą niepowtarzalną smakową
kompozycję.
Komentarze
Prześlij komentarz