Sposoby przyrządzania ciast biszkoptowych


Ciasta biszkoptowe należą do najdelikatniejszych i najbardziej pulchnych wyrobów piekarniczych. Ciasta te są lekkie i puszyste, dlatego doskonale komponują się z delikatnymi kremami, czy bitą śmietaną. Często na bazie ciast biszkoptowych robimy owocowe torty, rolady, czy desery z kremami, owocami i galaretkami. Ciasta biszkoptowe przyrządza się z jaj, mąki, cukru, środków spulchniających, którymi zazwyczaj są proszki do pieczenia, ale bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu.
Jest kilka sposobów przyrządzania ciasta biszkoptowego.
Pierwszym z nich jest oddzielenie żółtek i utarcie ich z 2/3 ilością cukru, z białek natomiast ubicie piany na sztywno z dodaniem pozostałą 1/3 ilością cukru. Pod koniec ubijania, połączenie masy żółtkowej z pianą oraz dodanie mąki i dodatków spulchniających i aromatyzujących.
Drugim sposobem jest wlanie całych jaj do miski i dodanie cukru, a następnie ubijanie ich na pulchną pianę przez około 30 minut trzepaczką ręczną, bądź mikserem, po czym dodanie mąki środków spulchniających. Przy przyrządzaniu ciasta biszkoptowego według tego sposobu można ubijać jajka z cukrem w temperaturze otoczenia lub na parze.
Trzecim sposobem jest oddzielenie żółtek a z białek ubicie piany. Do sztywnej piany w trakcie jej ubijania dodawanie po jednej łyżce cukru, następnie dodawanie kolejno po jednym żółtku i po jednej łyżce mąki oraz środka spulchniającego podczas ciągłego, systematycznego ubijania ciasta.
Kolejnym i najczęściej przeze mnie stosowanym sposobem przyrządzania lekkiego ciasta biszkoptowego jest oczywiście oddzielenie żółtek od białek. W miseczce do żółtek dodanie łyżki octu i proszku do pieczenia, po czym wymieszanie widelcem masy żółtkowej(urośnie z niej lekki puch). W dużej misce do ubitych na sztywną pianę białek dodawanie po łyżce cukru oraz cukru waniliowego. W kolejnej miseczce wymieszanie mąki zwykłej z mąką kartoflaną. Na wierzch ubitej piany z cukrem wlanie masy żółtkowej (nie mieszając), a następnie przez sitko przesianie obu mąk, następnie dopiero wymieszanie delikatnie łyżką całego ciasta biszkoptowego i przelanie do foremki.
Wybierzmy jeden ze sposobów przyrządzania ciasta biszkoptowego i cieszmy się wspaniałymi biszkoptowymi wypiekami. 

Komentarze