Ciasta biszkoptowe należą do
najdelikatniejszych i najbardziej pulchnych wyrobów piekarniczych. Ciasta te są
lekkie i puszyste, dlatego doskonale komponują się z delikatnymi kremami, czy
bitą śmietaną. Często na bazie ciast biszkoptowych robimy owocowe torty, rolady,
czy desery z kremami, owocami i galaretkami. Ciasta biszkoptowe przyrządza się
z jaj, mąki, cukru, środków spulchniających, którymi zazwyczaj są proszki do
pieczenia, ale bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu.
Jest kilka sposobów przyrządzania
ciasta biszkoptowego.
Pierwszym z nich jest oddzielenie
żółtek i utarcie ich z 2/3 ilością cukru, z białek natomiast ubicie piany na sztywno
z dodaniem pozostałą 1/3 ilością cukru. Pod koniec ubijania, połączenie masy
żółtkowej z pianą oraz dodanie mąki i dodatków spulchniających i
aromatyzujących.
Drugim sposobem jest wlanie
całych jaj do miski i dodanie cukru, a następnie ubijanie ich na pulchną pianę
przez około 30 minut trzepaczką ręczną, bądź mikserem, po czym dodanie mąki
środków spulchniających. Przy przyrządzaniu ciasta biszkoptowego według tego
sposobu można ubijać jajka z cukrem w temperaturze otoczenia lub na parze.
Trzecim sposobem jest oddzielenie
żółtek a z białek ubicie piany. Do sztywnej piany w trakcie jej ubijania
dodawanie po jednej łyżce cukru, następnie dodawanie kolejno po jednym żółtku i
po jednej łyżce mąki oraz środka spulchniającego podczas ciągłego,
systematycznego ubijania ciasta.
Kolejnym i najczęściej przeze
mnie stosowanym sposobem przyrządzania lekkiego ciasta biszkoptowego jest
oczywiście oddzielenie żółtek od białek. W miseczce do żółtek dodanie łyżki octu
i proszku do pieczenia, po czym wymieszanie widelcem masy żółtkowej(urośnie z
niej lekki puch). W dużej misce do ubitych na sztywną pianę białek dodawanie po
łyżce cukru oraz cukru waniliowego. W kolejnej miseczce wymieszanie mąki
zwykłej z mąką kartoflaną. Na wierzch ubitej piany z cukrem wlanie masy
żółtkowej (nie mieszając), a następnie przez sitko przesianie obu mąk, następnie
dopiero wymieszanie delikatnie łyżką całego ciasta biszkoptowego i przelanie do
foremki.
Wybierzmy jeden ze sposobów
przyrządzania ciasta biszkoptowego i cieszmy się wspaniałymi biszkoptowymi
wypiekami.
Komentarze
Prześlij komentarz