Słodkie ozdoby na choinkę

Bożonarodzeniowy czas sprzyja podtrzymywaniu wielu rodzinnych tradycji. Oprócz rozmaitych zwyczajów i obrzędów, kultywowane są też różne tradycje kulinarne. Przełom roku to także czas wielu symboli. Jednym z nich jest choinka, na której w wielu domach wieszane są słodkie ozdoby, takie jak kolorowe cukierki i ciasteczka. Jest to bardzo stary zwyczaj, który wraz z choinką przybył do naszego kraju na przełomie XVIII i XIX wieku.
Spośród słodkich ozdób wytwarzanych w domach, prym wiodą przeróżne ciasteczka, a wśród nich pierniczki na choinkę. Jest to idealny wyrób dla osób lubiących kreatywne podejście do słodkich wypieków. Dodatkowo przy jego wykonaniu chętnie angażują się nawet dzieci. Kształt tych ciasteczek odgrywa tu istotną rolę, bowiem jest nawiązaniem do świątecznego okresu. I tak jednym z najpopularniejszych kształtów są pierniki gwiazdki. Kształt gwiazdki jest nawiązaniem do Gwiazdy Betlejemskiej, jest też używany jako synonim wigilii.
Pierniki gwiazdki to oczywiście nie wszystko. Dzięki różnorodności foremek, na naszej choince możemy powiesić rozmaite figurki aniołków, mikołajów lub serduszka. Pierniki choinki to kolejny popularny symbol, który ożywi nie tylko prawdziwą choinkę, ale będzie też pięknym akcentem na świątecznym stole. Oprócz kształtu pierników, dużą rolę odgrywa ich zewnętrzny wygląd. Do ozdabiania pierników wykorzystuję się lukier, który pokrywa je w śnieżnobiałej szacie. Dodatkowo wykorzystywane są też różne kolorowe cukrowe posypki.
Ciasta i ciasteczka piernikowe wypiekane są od kilku wieków. Ich podstawą obok mąki są miód oraz korzenne przyprawy, między innymi pieprz. I właśnie od dodatku pieprzu wywodzi się nazwa piernik. Pochodzi ona od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.
Pieczenie pierniczków na choinkę to niewątpliwie jeden z przyjemniejszych etapów przygotowań do świąt. Ich piękny wygląd oraz wspaniały zapach korzennego ciasta, wprowadzają nas w radosny okres świętowania. W następnym tekście przedstawię dwa proste przepisy na piernikowe ciasteczka.

Komentarze