Serniki na niniejszym blogu doczekały się już sporej reprezentacji.
Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż stanowią one ogromną część ciast deserowych. Najpopularniejszym
przedstawicielem tej serowej familii jest oczywiście sernik z rodzynkami. Ale amatorzy
serników nie byliby sobą, gdyby pozostali tylko przy rodzynkach. Poniżej
prezentuję przepis na sernik z rodzynkami, którego smak wzbogaca dodatek
żurawin.
Składniki na ciasto i masę serową:
3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 250 g
margaryny, szklanka cukru, 3 żółtka
1 kg mielonego twarogu, szklanka cukru, 50 g masła, 4 jajka, 3 białka, 1
budyń śmietankowy, kilka kropli aromatu waniliowego, 100 g rodzynek, 100 g żurawiny
Wykonanie:
Mąkę i kakao przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier i
żółtka, wszystko posiekać, następnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części
w stosunku 2/3 i 1/3. Uformować kulę, włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Masło ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodać twaróg, następnie
wsypać budyń i wszystko razem połączyć. Rodzynki i żurawinę należy sparzyć,
osuszyć, obtoczyć w mące i wsypać do masy. Dodać aromat waniliowy. Białka
ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą.
Większym kawałkiem ciasta wylepić blachę. Może być o wymiarach 24 na 40
centymetrów, wyłożona papierem do pieczenia lub natłuszczona. Piec 15 minut w
temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wlać masę serową. Z mniejszej części ciasta uformować wałeczki
i ułożyć je w postaci kratki na masie serowej. Ponownie włożyć do piekarnika
i piec tym razem 60 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu można
ozdobić według własnego uznania. Wystudzony sernik włożyć na kilka godzin do
lodówki, aby ustabilizować jego konsystencję.
Serniki to wspaniałe
ciasta o aksamitnym smaku, którym niewątpliwie trudno się oprzeć. Sernik z rodzynkami
i żurawiną, do tego mała czarna i mamy idealną kompozycję na niedzielny relaks.
Komentarze
Prześlij komentarz