W poprzednim poście pisałam o
sposobach robienia ciast biszkoptowych. Niezależnie jednak, którym sposobem przygotowujemy
te ciasta dobrze jest poznać kilka praktycznych porad dotyczących już samego wykonywania
tego rodzaju ciasta.
W każdym przypadku należy
sprawdzić świeżość jajek. Im są one świeższe, tym lepiej się ubijają i uzyskuje
się bardziej pulchną strukturę ciasta. Istotne jest też, by jajka były zimne, bo
znacznie poprawia to ich ubijanie. Kolejną ważną czynnością jest przesianie
mąki, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze pulchniejsze i delikatniejsze.
Proporcja składników na ciasto
biszkoptowe zależy od ich przeznaczenia. Ciasto przeznaczone na rolady będzie
najlepsze przygotowane w proporcji 1 jajko, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki.
Przygotowując grube placki
biszkoptowe na torty, lepszy efekt osiągniemy stosując proporcję 1/5 łyżki mąki
na 1 jajko. Dobre efekty uzyskuje się dodając ponadto mąkę ziemniaczaną (według
proporcji 5 jaj, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Należy natomiast zwrócić uwagę na
sposób dodawania mąki. Nie powinno się nigdy wsypać całej odmierzonej mąki od
razu na powierzchnię piany. Mąkę dodaje się po trochu, wsypując ją ostrożnie po
ściankach naczynia cały czas delikatnie mieszając łyżką ciasto. Bardzo dobrym
sposobem dodawania mąki jest też przesianie jej przez sitko na ubitą już pianę
z cukrem i jajkami, po czym delikatne wymieszanie całości. Pulchność ciasta
zależy od ilości wtłoczonego powietrza. Duża ilość mąki wsypana na pianę grozi
zniszczeniem lekkiej struktury piany.
Gotową masę biszkoptową należy wylać
do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej folią aluminiową. Formę napełnia się
ciastem do połowy i wstawia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, temperaturę można nieco zwiększyć, ale najwyżej do 180
stopni. Czas pieczenia wynosi 15 do 20 minut. Upieczony biszkopt wyjmuje się z
piekarnika bardzo ostrożnie i pozostawia w formie do wystygnięcia. Dopiero
zimne ciasto biszkoptowe należy obkroić nożem i delikatnie wyjąć z blaszki,
oprócz oczywiście ciast przyrządzanych na rolady, które wyjmujemy jeszcze
gorące i zawijamy w ściereczce w rulon.
Ciasta biszkoptowe przygotowywane
są szybko i dosyć prosto a możemy wykorzystywać je w bardzo wielu wyśmienitych
wypiekach, dlatego warto jest je dobrze poznać.
Komentarze
Prześlij komentarz