Rady dotyczące pieczenia ciast biszkoptowych


W poprzednim poście pisałam o sposobach robienia ciast biszkoptowych. Niezależnie jednak, którym sposobem przygotowujemy te ciasta dobrze jest poznać kilka praktycznych porad dotyczących już samego wykonywania tego rodzaju ciasta.
W każdym przypadku należy sprawdzić świeżość jajek. Im są one świeższe, tym lepiej się ubijają i uzyskuje się bardziej pulchną strukturę ciasta. Istotne jest też, by jajka były zimne, bo znacznie poprawia to ich ubijanie. Kolejną ważną czynnością jest przesianie mąki, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze pulchniejsze i delikatniejsze.
Proporcja składników na ciasto biszkoptowe zależy od ich przeznaczenia. Ciasto przeznaczone na rolady będzie najlepsze przygotowane w proporcji 1 jajko, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki.
Przygotowując grube placki biszkoptowe na torty, lepszy efekt osiągniemy stosując proporcję 1/5 łyżki mąki na 1 jajko. Dobre efekty uzyskuje się dodając ponadto mąkę ziemniaczaną (według proporcji 5 jaj, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Należy natomiast zwrócić uwagę na sposób dodawania mąki. Nie powinno się nigdy wsypać całej odmierzonej mąki od razu na powierzchnię piany. Mąkę dodaje się po trochu, wsypując ją ostrożnie po ściankach naczynia cały czas delikatnie mieszając łyżką ciasto. Bardzo dobrym sposobem dodawania mąki jest też przesianie jej przez sitko na ubitą już pianę z cukrem i jajkami, po czym delikatne wymieszanie całości. Pulchność ciasta zależy od ilości wtłoczonego powietrza. Duża ilość mąki wsypana na pianę grozi zniszczeniem lekkiej struktury piany.
Gotową masę biszkoptową należy wylać do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej folią aluminiową. Formę napełnia się ciastem do połowy i wstawia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, temperaturę można nieco zwiększyć, ale najwyżej do 180 stopni. Czas pieczenia wynosi 15 do 20 minut. Upieczony biszkopt wyjmuje się z piekarnika bardzo ostrożnie i pozostawia w formie do wystygnięcia. Dopiero zimne ciasto biszkoptowe należy obkroić nożem i delikatnie wyjąć z blaszki, oprócz oczywiście ciast przyrządzanych na rolady, które wyjmujemy jeszcze gorące i zawijamy w ściereczce w rulon.
Ciasta biszkoptowe przygotowywane są szybko i dosyć prosto a możemy wykorzystywać je w bardzo wielu wyśmienitych wypiekach, dlatego warto jest je dobrze poznać. 

 

Komentarze