Dziś coś dla przysłowiowych "łasuchów". Przepyszna
stefanka miodowa. Pewnie co niektórzy jeszcze nie mogą dojść do siebie po
świątecznych pysznościach kulinarnych. A dla tych, którzy nigdy nie są nasyceni
do końca pysznościami to zapraszam. Poniżej tradycyjnie składniki oraz
przygotowanie.
Składniki:
- herbatniki kakaowe 250 g (czyli coś koło 60 sztuk
pojedynczych ciasteczek);
Masa
- jeden litr mleka;
- 150 gram zwykłego cukru (tj. coś koło 3/4 szklanki);
- 150 gram kaszy manny;
- 150 g prawdziwego masła;
- jedna czubata łyżka waniliowego cukru;
- dwie czubate łyżki kakao;
Polewa kakaowa
- dwie łyżki śmietany 12 %;
- jedna łyżka masła;
- cztery łyżki cukru;
- jedna łyżka kakao;
Czas na przygotowanie
naszego ciasta.
Na początku musimy
wyłożyć papierem do pieczenia naszą blaszkę o wymiarach 25 na 25 cm i ułożyć
pierwszą warstwę herbatników. Teraz gotujemy mleko z masłem, cukrem zwykłym
oraz cukrem waniliowym oraz dodajemy kakao. Potem wsypujemy kaszę i musimy
ciągle mieszać i gotować przez 2-3 minuty. Następnie do ciepłej masy należy
wyłożyć na herbatniki, przykryć ciastkami i kolejna połowa masy. Ostatnim
etapem jest, aby na wierzch ułożyć warstwę herbatników, na które można
rozsmarować polewę lub rozpuszczoną czekoladę.
I tak o to mamy przepyszną stefankę miodową. Smacznego!
I tak o to mamy przepyszną stefankę miodową. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz