Pyszna stefanka miodowa z masą czekoladową


Po świątecznych wypiekach często szukamy pomysłu na jakieś nieco inne domowe ciasto. A może by tak zrobić stefankę, a jeżeli tak, to, jaką? Przecież przepisów na to ciasto jest tak wiele.
Moją podpowiedzią jest znakomita stefanka miodowa, nazwą nawiązująca do miodu użytego do upieczenia placków, które możemy dobrowolnie przełożyć, choć ja zazwyczaj robię to masą czekoladową. I na taką właśnie stefankę miodową z masą czekoladową podam dzisiaj przepis. 
Składniki na ciasto:
20 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 10 dag miodu, 6 całych jaj, 25 dag mąki pszennej, 3 gram amoniaku, ½ cukier waniliowy.
Wykonanie ciasta:
Utrzeć tłuszcz z cukrem wbijając po jednym jajku, ciągle ucierając dodać amoniak rozpuszczony w odrobinie mleka i miód. Na koniec mąkę i cukier waniliowy. Podzielić ciasto na cztery części, rozsmarować na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i upiec cztery placki.
Składniki na masę:
1 ½ kostki masła, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie masy:
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz żółtka. Na koniec miskę z ubijaną masą jajeczną położyć na garnku z gotującą się wodą. Ubijać jeszcze na parze przez kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru, po czym pozostawić ją w zimnym miejscu do przestudzenia. W tym czasie mikserem utrzeć masło oraz roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Do utartego masła powoli dawać zimną masę jajeczną cały czas miksując, na koniec dodać również przestudzoną czekoladę i dokładnie połączyć na jednolitą lśniącą masę.
Wykonanie stefanki miodowej:
Podzielić masę na trzy równe części. Na placek rozsmarować jedną część masy, przykryć kolejnym plackiem, rozsmarować drugą część masy i tak przełożyć całą stefankę miodową. Wierzch ciasta można dowolnie udekorować czekoladą.
Do stefanki miodowej można także znacznie szybciej i prościej zrobić masę kajmakową. Wystarczy utrzeć 1 i ½ kostki masła, dodać gotową masę kajmakową w puszce i utrzeć mikserem na gładką masę, po czym przełożyć nią miodowe placki.
Pyszna stefanka miodowa, którą możemy przygotować według własnych upodobań dowolnie dobierając rodzaj masy to według mnie dobry pomysł na domowy wypiek.

Komentarze