Po świątecznych wypiekach często
szukamy pomysłu na jakieś nieco inne domowe ciasto. A może by tak zrobić
stefankę, a jeżeli tak, to, jaką? Przecież przepisów na to ciasto jest tak
wiele.
Moją podpowiedzią jest znakomita
stefanka miodowa, nazwą nawiązująca do miodu użytego do upieczenia placków,
które możemy dobrowolnie przełożyć, choć ja zazwyczaj robię to masą
czekoladową. I na taką właśnie stefankę miodową z masą czekoladową podam dzisiaj
przepis.
Składniki na ciasto:
20 dag margaryny, 10 dag cukru
pudru, 10 dag miodu, 6 całych jaj, 25 dag mąki pszennej, 3 gram amoniaku, ½
cukier waniliowy.
Wykonanie ciasta:
Utrzeć tłuszcz z cukrem wbijając
po jednym jajku, ciągle ucierając dodać amoniak rozpuszczony w odrobinie mleka
i miód. Na koniec mąkę i cukier waniliowy. Podzielić ciasto na cztery części,
rozsmarować na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i upiec cztery
placki.
Składniki na masę:
1 ½ kostki masła, 3 jajka, 1
szklanka cukru, 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie masy:
Oddzielić żółtka od białek. Z
białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz żółtka. Na koniec miskę z ubijaną
masą jajeczną położyć na garnku z gotującą się wodą. Ubijać jeszcze na parze
przez kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru, po czym pozostawić ją
w zimnym miejscu do przestudzenia. W tym czasie mikserem utrzeć masło oraz
roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Do utartego masła powoli dawać zimną masę
jajeczną cały czas miksując, na koniec dodać również przestudzoną czekoladę i
dokładnie połączyć na jednolitą lśniącą masę.
Wykonanie stefanki miodowej:
Podzielić masę na trzy równe
części. Na placek rozsmarować jedną część masy, przykryć kolejnym plackiem,
rozsmarować drugą część masy i tak przełożyć całą stefankę miodową. Wierzch
ciasta można dowolnie udekorować czekoladą.
Do stefanki miodowej można także
znacznie szybciej i prościej zrobić masę kajmakową. Wystarczy utrzeć 1 i ½
kostki masła, dodać gotową masę kajmakową w puszce i utrzeć mikserem na gładką
masę, po czym przełożyć nią miodowe placki.
Pyszna stefanka miodowa, którą
możemy przygotować według własnych upodobań dowolnie dobierając rodzaj masy to według
mnie dobry pomysł na domowy wypiek.
Komentarze
Prześlij komentarz