Kapuśniaczek i pasztecik z kapustą. Dwa
rodzaje nadziewanych bułeczek, pojawiających się na naszych stołach. Na
pierwszy rzut oka niczym się zbytnio nie różnią. Mają jednak kilka odmiennych
cech. Paszteciki z kapustą mogą być wykonane z ciasta półfrancuskiego, zaś
kapuśniaczki z ciasta drożdżowego. Tak jest choćby w ofercie Nowej
Piekarni z Łukowa, w której dla wygody kupującego zadbano też o kapuśniaczek
pakowany. Poniżej przepis dla osób, które nie mogą skorzystać z oferty
piekarni.
Składniki na około 30 porcji.
Ciasto:
250 g mąki, 20 g drożdży, łyżeczka cukru, 2 łyżki
margaryny, szklanka mleka, 2 żółtka, jajko do smarowania ciasta
Nadzienie:
1 kg kapusty cukrowej, łyżka mąki, 1 większa cebula, 1,5
łyżki margaryny, 20 g grzybów suszonych, sól, pieprz
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z czterema łyżkami mąki, cukrem i
niewielką ilością mleka. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy
wyrośnie dodać resztę mąki i mleka oraz żółtka. Dokładnie wyrabiać, aż ukażą
się pęcherzyki powietrza. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze kilka minut wyrabiać.
Ciasto można posolić. Wierzch ciasta oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce,
aż dwukrotnie zwiększy objętość. Po wyrośnięciu przełożyć na stolnicę i
wałkować na grubość 1 cm, krajać w pasy o długości 40 cm i szerokości 7 – 8 cm.
Kapustę oczyścić, podzielić na kawałki, zalać wrzącą
wodą tak, aby była przykryta. Ugotować na półmiękko, odcedzić i odcisnąć.
Pokrojoną w krążki cebulę usmażyć na złoty kolor. Grzyby ugotować i drobno
posiekać. Kapustę i cebulę zemleć w maszynce, dodać grzyby sól i pieprz do
smaku. Można dodać dwa ugotowane i posiekane jajka.
Nadzienie układać wzdłuż dłuższego brzegu ciasta, a następnie
zwinąć. Pokrajać na małe wałeczki o długości 6 cm, położyć na posmarowanej
tłuszczem i oprószonej mąką blasze (zwinięciem do spodu), postawić w ciepłym
miejscu i przykryć ściereczką. Gdy kapuśniaczki wyrosną, posmarować
roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut
w temperaturze 180 stopni.
Przepisy
na kapuśniaczki można modyfikować w dowolny sposób. Może to być inny rodzaj
ciasta lub nadzienie z kiszonej kapusty. Kapuśniaczek idealnie nadaje się na
przekąskę lub jako dodatek do czerwonego barszczu.
Komentarze
Prześlij komentarz