Przepis na kapuśniaczki

Kapuśniaczek i pasztecik z kapustą. Dwa rodzaje nadziewanych bułeczek, pojawiających się na naszych stołach. Na pierwszy rzut oka niczym się zbytnio nie różnią. Mają jednak kilka odmiennych cech. Paszteciki z kapustą mogą być wykonane z ciasta półfrancuskiego, zaś kapuśniaczki z ciasta drożdżowego. Tak jest choćby w ofercie Nowej Piekarni z Łukowa, w której dla wygody kupującego zadbano też o kapuśniaczek pakowany. Poniżej przepis dla osób, które nie mogą skorzystać z oferty piekarni.

Składniki na około 30 porcji.
Ciasto:
250 g mąki, 20 g drożdży, łyżeczka cukru, 2 łyżki margaryny, szklanka mleka, 2 żółtka, jajko do smarowania ciasta
Nadzienie:
1 kg kapusty cukrowej, łyżka mąki, 1 większa cebula, 1,5 łyżki margaryny, 20 g grzybów suszonych, sól, pieprz

Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z czterema łyżkami mąki, cukrem i niewielką ilością mleka. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie dodać resztę mąki i mleka oraz żółtka. Dokładnie wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze kilka minut wyrabiać. Ciasto można posolić. Wierzch ciasta oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce, aż dwukrotnie zwiększy objętość. Po wyrośnięciu przełożyć na stolnicę i wałkować na grubość 1 cm, krajać w pasy o długości 40 cm i szerokości 7 – 8 cm.
Kapustę oczyścić, podzielić na kawałki, zalać wrzącą wodą tak, aby była przykryta. Ugotować na półmiękko, odcedzić i odcisnąć. Pokrojoną w krążki cebulę usmażyć na złoty kolor. Grzyby ugotować i drobno posiekać. Kapustę i cebulę zemleć w maszynce, dodać grzyby sól i pieprz do smaku. Można dodać dwa ugotowane i posiekane jajka.
Nadzienie układać wzdłuż dłuższego brzegu ciasta, a następnie zwinąć. Pokrajać na małe wałeczki o długości 6 cm, położyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze (zwinięciem do spodu), postawić w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką. Gdy kapuśniaczki wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepisy na kapuśniaczki można modyfikować w dowolny sposób. Może to być inny rodzaj ciasta lub nadzienie z kiszonej kapusty. Kapuśniaczek idealnie nadaje się na przekąskę lub jako dodatek do czerwonego barszczu.

Komentarze