Lukry służą do wykańczania i
dekorowania niektórych ciast i ciasteczek. Nie tylko polepszają ich smak, ale
przede wszystkim uatrakcyjniają ich wygląd zdobiąc efektownym połyskiem
powierzchnię. Polukrowane ciasta i ciasteczka ponad to dłużej zachowują swoją
świeżość.
Lukry najczęściej używane są do
wykańczania i zdobienia pierników, w szczególności wypiekanych w okresie przed
świętami Bożego Narodzenia pierniczków na choinkę.
Smak i zapach lukru jest
uzależniony od dodatków, najczęściej zakwasza się go sokiem z cytryny lub
aromatyzuje skórką otartą z wcześniej sparzonych lub dokładnie umytych cytryn.
Ostatnio na rynku dostępne są także barwniki do lukrów, które nadają im
rozmaitych kolorów. Dostępne są nawet gotowe kolorowe lukrowe pisaki. Możemy takim barwnym lukrem fantazyjnie
udekorować pierniczki na choinkę. Jeżeli na przykład żółtym lukrem ozdobimy
pierniki gwiazdki, a zielonym pierniki choinki, czyż nie będą wyglądały
fantazyjnie?
Jest kilka sposobów przyrządzania
lukrów. Lukier sporządzony z surowych białek lub mleka z dużą ilością cukru,
nazywany glazurą. Lukier z zaparzanej piany, lukier gotowany przeźroczysty,
lukier pomadkowy. Różne sposoby przyrządzania, różniące się składniki, czy ich
proporcje dają jednak zawsze ten sam niesamowicie słodki lukier doskonały do
dekorowania ciast i ciasteczek.
Sposób pokrywania wypieków lukrem
zależy od ich wielkości i rodzaju. Drobne ciastka i pierniczki najlepiej maczać
w lukrze lub smarować pędzelkiem. Torty i keksy lukruje się rozsmarowując go
długim cienkim nożem. Natomiast babki, i duże pierniki najlepiej jest lukrować
pędzlem.
Oto przepis na tradycyjny lukier
doskonały do małych pierniczków na choinkę.
W miseczce połączyć 1 białko z 1
szklanką cukru pudru i długo ucierać, aż lukier nabierze białego koloru. Dodać
sok z 1 cytryny i dalej ucierać, pod koniec można też otrzeć skórkę z cytryny,
czy lukrowe barwniki.
W prosty, zatem sposób możemy
przyrządzić lukier i fantazyjnie udekorować nim nasze pierniczki na choinkę,
czy też wiele rozmaitych ciast.
Komentarze
Prześlij komentarz