Proste lukry do dekoracji ciast i ciasteczek


Lukry służą do wykańczania i dekorowania niektórych ciast i ciasteczek. Nie tylko polepszają ich smak, ale przede wszystkim uatrakcyjniają ich wygląd zdobiąc efektownym połyskiem powierzchnię. Polukrowane ciasta i ciasteczka ponad to dłużej zachowują swoją świeżość.
Lukry najczęściej używane są do wykańczania i zdobienia pierników, w szczególności wypiekanych w okresie przed świętami Bożego Narodzenia pierniczków na choinkę.
Smak i zapach lukru jest uzależniony od dodatków, najczęściej zakwasza się go sokiem z cytryny lub aromatyzuje skórką otartą z wcześniej sparzonych lub dokładnie umytych cytryn. Ostatnio na rynku dostępne są także barwniki do lukrów, które nadają im rozmaitych kolorów. Dostępne są nawet gotowe kolorowe lukrowe pisaki.  Możemy takim barwnym lukrem fantazyjnie udekorować pierniczki na choinkę. Jeżeli na przykład żółtym lukrem ozdobimy pierniki gwiazdki, a zielonym pierniki choinki, czyż nie będą wyglądały fantazyjnie?
Jest kilka sposobów przyrządzania lukrów. Lukier sporządzony z surowych białek lub mleka z dużą ilością cukru, nazywany glazurą. Lukier z zaparzanej piany, lukier gotowany przeźroczysty, lukier pomadkowy. Różne sposoby przyrządzania, różniące się składniki, czy ich proporcje dają jednak zawsze ten sam niesamowicie słodki lukier doskonały do dekorowania ciast i ciasteczek.
Sposób pokrywania wypieków lukrem zależy od ich wielkości i rodzaju. Drobne ciastka i pierniczki najlepiej maczać w lukrze lub smarować pędzelkiem. Torty i keksy lukruje się rozsmarowując go długim cienkim nożem. Natomiast babki, i duże pierniki najlepiej jest lukrować pędzlem.
Oto przepis na tradycyjny lukier doskonały do małych pierniczków na choinkę.
W miseczce połączyć 1 białko z 1 szklanką cukru pudru i długo ucierać, aż lukier nabierze białego koloru. Dodać sok z 1 cytryny i dalej ucierać, pod koniec można też otrzeć skórkę z cytryny, czy lukrowe barwniki.
W prosty, zatem sposób możemy przyrządzić lukier i fantazyjnie udekorować nim nasze pierniczki na choinkę, czy też wiele rozmaitych ciast.  

 

Komentarze