Dziś coś dla laików, jeżeli chodzi o pieczenie ciast. Przyznam się bez bicia, że sam często potrzebuje pomocy, drugiej osoby, kiedy piekę ciasta. Gdyby nie to zamiast przepysznych ciast, miałbym zakalce lub spalone ciasto podobne. Dlatego chce dziś zaproponować coś prostego i szybkiego.
Składniki:
- cztery duże jaja;
- 0.75 szklanki cukru;
- 0.75 szklanki mąki;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- łyżka kakao;
- łyżka octu;
- gorzka czekolada;
Pora na przygotowanie
naszego pysznego ciasta. Na początku rozpuszczamy czekoladę np. w kuchence
mikrofalowej lub w gorącej wodzie. Następnie oddzielamy białka od żółtek,
ubijamy pianę i dodajemy cukier. Miksujemy żółtka z proszkiem i octem. Całość
dodajemy do piany powstałej z białek, dodajemy również mąkę, kakao oraz czekoladę
w płynnej formie. Teraz to mieszamy delikatnie łyżką. Czas na przelanie ciasta
do keksówki, wcześniej wykładamy papierem do pieczenia lub posmarowanej
tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy przez około 40 minut w 180
stopniach Celsjusza. Teraz możemy ciasto wzbogacić bakaliami, startą na tarce
czekoladą. Kiedy będzie gotowe, to polewamy polewą lub lukrem.
Jeżeli chcemy wierzch ciasta urozmaicić większą liczbą dodatków to czemu nie. I tak o to mamy proste i pyszne ciasto czekoladowe. Smacznego!
Jeżeli chcemy wierzch ciasta urozmaicić większą liczbą dodatków to czemu nie. I tak o to mamy proste i pyszne ciasto czekoladowe. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz