Pierwsze metody wypiekania chleba


Chleby wypiekane tysiące, czy setki lat temu znacząco różniły się od współczesnego pieczywa, które możemy obecnie kupić w piekarniach. Różnice te można zauważyć nie tylko w różnorodności jego rodzajów, rozmaitości dodatków, czy wyglądu, ale przede wszystkim w sposobach jego wypieku.
Obecnie mając do wyboru tak wiele gatunków pieczywa nie raz tęsknimy za tym dawnym prawdziwym staropolskim pieczywem wyrabianym w dzieżach i pieczonym w piecach chlebowych. Coraz częściej tym, czego szukamy we współczesnych piekarniach jest tradycyjny smak, wygląd i zapach chleba. Dlatego właśnie dzisiejsze piekarnie często wracają do najstarszych receptur wypieku. W ofercie Nowej piekarni znajdziemy takie staropolskie rodzaje pieczywa, jak chleb wiejski, czy chleb Słowian.
Jakość i smak pieczywa zależy nie tylko od produktów użytych do jego pieczenia, ale i od rodzaju pieca, w którym było pieczone. Inaczej smakuje i wygląda chleb z pieca, w którym rozpala się ogień, a inaczej z nowoczesnych piekarników ogrzewanych gazem, czy elektrycznością. Smak i zapach chleba Słowian wypiekanego przez naszych przodków setki lat temu z pewnością różnił się od obecnie oferowanego przez piekarnie o tej samej nazwie chleba Słowian.
Na początku wypiekano placki chlebowe na węglach, popiele i na rozżarzonym kamieniu. Z biegiem czasu zaczęto używać plecionek oblepionych gliną i rynienek z gliny. Pozostałością z dawnych lat były u nas podpłomyki pieczone na wygarniętych węglach z pieca chlebowego. Po wynalezieniu żelaza rynienki kamienne i gliniane zastąpiono metalowymi, których różne formy używamy do dziś w postaci blach do pieczenia.
Do wypieku chleba Słowian używano kiedyś też tak zwanego dzwonu piekarskiego, którym nakrywano ciasto i okrywano gorącym popiołem lub węglem drzewnym. Ciasto pod takim dzwonem nie traciło nadmiernie wilgoci i nie wysychało. Potem pojawił się piec kopulasty, różniący się od dzwonu tym, że rozpalano ognisko wewnątrz pieca. Piec kopulasty był też urządzeniem stałym, a dzwon przenośnym. Taki piec stanowił podstawowe urządzenie w średniowiecznej piekarni. ÓWCZESNY Piekarz, aby mógł upiec chleb Słowian musiał jeszcze mieć dzieże do wyrabiania ciasta chlebowego, drewniany stół do formowania ciasta oraz łopatę do wygarniania węgla i do wkładania chleba do pieca.
Ogromny przełom w piekarnictwie nastąpił dopiero po wprowadzeniu pieców opalanych gazem lub elektrycznością. Postęp i rozwój piekarnictwa w sposobach wypieku spowodował, że mimo zachowania starych receptur współcześnie wypiekany chleb Słowian znacznie różni się od tego wypiekanego przez naszych słowiańskich przodków setki lat temu.

Komentarze