Zapewne wielu z nas, gdy dokonuje wyboru pieczywa,
decyduje się na jego zakup w wersji pakowanej. Sklepowe półki wypełnione są
pięknie zapakowanym chlebem lub bułeczkami. Wygląd takiego opakowania, na
którym widnieją piękne kłosy zbóż, krajobrazy i wizerunki młynów, ma nas
zachęcić do kupienia takiego pieczywa. Ale wygład opakowania to sprawa
drugorzędna. Warto zwrócić uwagę na treści zawarte na opakowaniu, gdyż według
przyjętych ustaw, producenci pieczywa są zobligowani do umieszczenia na nim
kilku istotnych informacji.
Na opakowaniu pieczywa winny znaleźć się takie
informacje jak nazwa producenta, masa produktu lub ilość sztuk w opakowaniu,
termin minimalnej trwałości, co jest szczególnie ważne, gdy pieczywo jest
pakowane i gdy określa się go mianem długoterminowym oraz warunki
przechowywania.
Na opakowaniu musi się też znaleźć nazwa rodzajowa produktu.
Ważne jest, by oprócz nazwy typu: chleb na miodzie, chleb sojowy, chleb
wiejski, pojawił się też odnośnik do rodzaju mąki, czyli podstawowego składnika
chleba. Wówczas prawidłowa nazwa będzie brzmieć chleb żytni na miodzie lub
chleb żytni sojowy. Równie ważny jest wykaz i zawartość składników. W przypadku
chleba sojowego, chleba ze słonecznikiem, należy wykazać procentową zawartość
takich dodatków.
Istotną rzeczą jest też zwrócenie uwagi na rodzaj
ciasta. Na opakowaniu powinna być umieszczona informacja, że chleb powstał z
ciasta głęboko mrożonego. W przypadku pieczywa długoterminowego i pakowanego w
folię, może się zdarzyć, że niektórzy producenci dodają różnego rodzaju
polepszacze i konserwanty. Ma to zapobiec ewentualnemu pleśnieniu pieczywa oraz
przedłużyć jego trwałość. Takie konserwanty powinny być wymienione na
opakowaniu. Może to być kwas askorbinowy (E–300) lub dioctan sodu (E–262).
Niekiedy na opakowaniu pieczywa można natrafić na
symbol przekreślonego kłosa. Oznacza on, że pieczywo jest całkowicie bezglutenowe,
co jest szczególne ważne dla osób, których organizm nie toleruje tej
substancji.
Właściwe oznakowanie
pieczywa jest bardzo ważne. Pozwala to na świadomy i w pełni kontrolowany zakup
produktu, właściwego dla naszego zdrowia i upodobań.
Komentarze
Prześlij komentarz