Pieczywo pakowane - informacje na opakowaniu

Zapewne wielu z nas, gdy dokonuje wyboru pieczywa, decyduje się na jego zakup w wersji pakowanej. Sklepowe półki wypełnione są pięknie zapakowanym chlebem lub bułeczkami. Wygląd takiego opakowania, na którym widnieją piękne kłosy zbóż, krajobrazy i wizerunki młynów, ma nas zachęcić do kupienia takiego pieczywa. Ale wygład opakowania to sprawa drugorzędna. Warto zwrócić uwagę na treści zawarte na opakowaniu, gdyż według przyjętych ustaw, producenci pieczywa są zobligowani do umieszczenia na nim kilku istotnych informacji.
Na opakowaniu pieczywa winny znaleźć się takie informacje jak nazwa producenta, masa produktu lub ilość sztuk w opakowaniu, termin minimalnej trwałości, co jest szczególnie ważne, gdy pieczywo jest pakowane i gdy określa się go mianem długoterminowym oraz warunki przechowywania.
Na opakowaniu musi się też znaleźć nazwa rodzajowa produktu. Ważne jest, by oprócz nazwy typu: chleb na miodzie, chleb sojowy, chleb wiejski, pojawił się też odnośnik do rodzaju mąki, czyli podstawowego składnika chleba. Wówczas prawidłowa nazwa będzie brzmieć chleb żytni na miodzie lub chleb żytni sojowy. Równie ważny jest wykaz i zawartość składników. W przypadku chleba sojowego, chleba ze słonecznikiem, należy wykazać procentową zawartość takich dodatków.
Istotną rzeczą jest też zwrócenie uwagi na rodzaj ciasta. Na opakowaniu powinna być umieszczona informacja, że chleb powstał z ciasta głęboko mrożonego. W przypadku pieczywa długoterminowego i pakowanego w folię, może się zdarzyć, że niektórzy producenci dodają różnego rodzaju polepszacze i konserwanty. Ma to zapobiec ewentualnemu pleśnieniu pieczywa oraz przedłużyć jego trwałość. Takie konserwanty powinny być wymienione na opakowaniu. Może to być kwas askorbinowy (E–300) lub dioctan sodu (E–262).
Niekiedy na opakowaniu pieczywa można natrafić na symbol przekreślonego kłosa. Oznacza on, że pieczywo jest całkowicie bezglutenowe, co jest szczególne ważne dla osób, których organizm nie toleruje tej substancji.
Właściwe oznakowanie pieczywa jest bardzo ważne. Pozwala to na świadomy i w pełni kontrolowany zakup produktu, właściwego dla naszego zdrowia i upodobań.

Komentarze