Zgodnie z zapowiedzią przedstawiam dwa przepisy
dotyczące pierniczków na choinkę. Różnią się one proporcjami, zawartością
niektórych składników oraz czasem schładzania. W obu przypadkach możemy
wykorzystywać przeróżne foremki, wykrawaczki, dzięki którym powstaną wspaniałe
pierniki gwiazdki, serca i wiele innych kształtów.
Przepis 1
Składniki:
700 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 g przyprawy do
piernika, 3 jajka, 200 g cukru, 5 łyżek płynnego miodu, 2 łyżeczki
zmielonych płatków owsianych
Do dekoracji: gotowe polewy lukrowe, kolorowe posypki
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, płatkami owsianymi, proszkiem do
pieczenia i cukrem. Następnie dodać jaja oraz miód i wszystko razem połączyć.
Zagnieść ciasto i uformować w kulę. Schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto
rozwałkować na grubość około jednego centymetra. Za pomocą foremek wykrawać
odpowiednie figurki. Blachę natłuścić i piec przez około 30 minut w temperaturze
180 stopni.
Przepis 2
Składniki:
300 g pełnoziarnistej mąki pszennej, 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 200 g miodu, 50 g masła, cytryna,
żółtko, sól
Do dekoracji: lukier, migdały, orzechy
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników, proszkiem do pieczenia i
szczyptą soli. Dodać płynny miód, roztrzepane jajko, miękkie masło i skórkę
otartą z cytryny. Wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i
wstawić do lodówki na 2 – 3 dni. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na grubość 4
milimetry. Wykroić ciasteczka, posmarować żółtkiem i ułożyć na natłuszczonej
blasze. Piec 12 – 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Ciasta i
ciasteczka piernikowe mają wiele zalet. Jedną z nich jest ich długa trwałość.
Dlatego też pierniczki na choinkę są tak popularne. Oprócz ozdobienia świątecznego
drzewka są idealnym dodatkiem do świątecznej kawy lub herbaty.
Komentarze
Prześlij komentarz