Urozmaicanie pieczywa poprzez dodawanie do
niego najróżniejszych dodatków jest w obecnych czasach często stosowane przez
wielu zarówno zawodowych, jak i domowych piekarzy. Aby uatrakcyjnić smakowo
pieczywo, ale i znacznie wzbogacić jego walory zdrowotne dodaje się do niego
różne wartościowe składniki. Przykładem takiego trochę nietypowego pieczywa jest
chleb sojowy, który podobnie jak inne rodzaje chleba może być też pieczony na
różne sposoby. Spotkałam się na przykład z bezglutenowym chlebem sojowym upieczonym
wyłącznie z mąki sojowej, czy też z chlebem mieszanym pszennym z domieszką mąki
sojowej. Dosyć ciekawym pomysłem na zrobienie chleba sojowego jest też dodanie
do ciasta chlebowego ugotowanej i przetartej soi. A oto przykładowy przepis na
taki właśnie chleb sojowy.
Składniki:
30 gram świeżych drożdży, 1 łyżka
miodu, 650 gram mąki pszennej, 250 gram ziaren soi, sok z połowy cytryny, 2
łyżeczki soli, 1 łyżka sosu sojowego, 80 gram całych orzechów laskowych,
tłuszcz do posmarowania formy.
Wykonanie:
Dzień przed planowanym pieczeniem
chleba sojowego należy namoczyć w wodzie ziarna soi i pozostawić na noc. Nazajutrz
zalać ją świeżą wodą, dać około łyżeczkę soli i gotować przez około 2
godziny(ziarna powinny być dosyć miękkie). Ugotowaną i przestudzoną soję
odsączyć i przetrzeć przez sitko. Drożdże rozpuścić w 250 ml ciepłej wody,
dodać miód, 300 gram mąki i wszystko razem starannie wymieszać. Odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu
drożdżowego Dodać pozostałą mąkę przesianą z solą, przetartą soję, sos sojowy i
całe orzechy laskowe. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto, po czym przykryć
i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Keksówkę posmarować
tłuszczem a następnie przełożyć do niej ciasto. Piec około 50-60 minut w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Chleb sojowy będzie dobrze
upieczony, kiedy po wyjęciu go formy wyłożymy go na kratkę, a stukając go od
spodu wyda głuchy dźwięk. Orzechy laskowe są dodatkiem, który możemy pominąć
podczas jego robienia lub też według własnych upodobań zastąpić innymi
orzechami lub ziarnami.
Komentarze
Prześlij komentarz