Nietypowy chleb sojowy


 Urozmaicanie pieczywa poprzez dodawanie do niego najróżniejszych dodatków jest w obecnych czasach często stosowane przez wielu zarówno zawodowych, jak i domowych piekarzy. Aby uatrakcyjnić smakowo pieczywo, ale i znacznie wzbogacić jego walory zdrowotne dodaje się do niego różne wartościowe składniki. Przykładem takiego trochę nietypowego pieczywa jest chleb sojowy, który podobnie jak inne rodzaje chleba może być też pieczony na różne sposoby. Spotkałam się na przykład z bezglutenowym chlebem sojowym upieczonym wyłącznie z mąki sojowej, czy też z chlebem mieszanym pszennym z domieszką mąki sojowej. Dosyć ciekawym pomysłem na zrobienie chleba sojowego jest też dodanie do ciasta chlebowego ugotowanej i przetartej soi. A oto przykładowy przepis na taki właśnie chleb sojowy.   
Składniki:
30 gram świeżych drożdży, 1 łyżka miodu, 650 gram mąki pszennej, 250 gram ziaren soi, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka sosu sojowego, 80 gram całych orzechów laskowych, tłuszcz do posmarowania formy.
Wykonanie:
Dzień przed planowanym pieczeniem chleba sojowego należy namoczyć w wodzie ziarna soi i pozostawić na noc. Nazajutrz zalać ją świeżą wodą, dać około łyżeczkę soli i gotować przez około 2 godziny(ziarna powinny być dosyć miękkie). Ugotowaną i przestudzoną soję odsączyć i przetrzeć przez sitko. Drożdże rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, dodać miód, 300 gram mąki i wszystko razem starannie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego Dodać pozostałą mąkę przesianą z solą, przetartą soję, sos sojowy i całe orzechy laskowe. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto, po czym przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Keksówkę posmarować tłuszczem a następnie przełożyć do niej ciasto. Piec około 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Chleb sojowy będzie dobrze upieczony, kiedy po wyjęciu go formy wyłożymy go na kratkę, a stukając go od spodu wyda głuchy dźwięk. Orzechy laskowe są dodatkiem, który możemy pominąć podczas jego robienia lub też według własnych upodobań zastąpić innymi orzechami lub ziarnami.

Komentarze