Murzynek z nadzieniem z powideł



  Nie jeden z nas przepada za przepysznym ciastem, jakim jest Murzynek. I ja należę do tych łasuchów. Nie zawsze, owy murzynek jest w porządku, z tego powodu, iż jest za suchy. Dlatego dziś zaproponuje wam murzynka z nadzieniem powidłowym. Przepis kiedyś chciała moja mama, żebym jej taki poszukał i do dziś stosuje tego murzynka.
Składniki:
– dwie szklanki pszennej mąki;
– jedna szklanka cukru;
– jedna szklana mleka, najlepiej o temperaturze pokojowej;
– jedna szklanka oleju;
– jedna pełna łyżeczka proszku do pieczenia;
– pół łyżeczki sody oczyszczanej;
– cztery łyżki kakao;
– sześć łyżek powideł;
– dwa jaja;
– jedna łyżeczka przyprawy do piernika/ekstraktu waniliowego;
Polewa
– 125 gram tłuszczu typu masło lub margaryna;
– pół szklanki cukru pudru;
– trzy łyżki kakao;
– 3-4 łyżek mleka;
  Czas na wykonanie naszego murzynka. Rozbijamy jajko do miski i mikserem ubijamy z cukrem, do momentu aż powstanie gładki i puszysty krem. Mieszamy kakao z mąką, proszkiem do pieczenia oraz sodą, jeżeli lubimy dodać to wsypujemy przyprawę do piernika i przesiewamy to przez sito. Dodajemy na zmianę do ubitych jajek przesiane przez sitko suche składniki, mleko oraz olej. Do masy, która jest utarta dodajemy powidła, krótko miksujemy do momentu, aż się połączy. Ciasto wylewamy do formy keksowej, która jest wyłożona papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Nasza forma to około 36 na 20cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Przejdźmy do zrobienia polewy na nasze ciasto. Rozpuszczamy masło w garneczku, dodajemy cukru pudru i mleka. Kiedy cukier się rozpuści, rondelek zdejmujemy z ognia, dosypujemy kakao i mieszamy.
  Studzimy trochę i polewamy murzynka. Smacznego!

Komentarze