Nie jeden z nas
przepada za przepysznym ciastem, jakim jest Murzynek. I ja należę do tych
łasuchów. Nie zawsze, owy murzynek jest w porządku, z tego powodu, iż jest za
suchy. Dlatego dziś zaproponuje wam murzynka z nadzieniem powidłowym. Przepis
kiedyś chciała moja mama, żebym jej taki poszukał i do dziś stosuje tego
murzynka.
Składniki:
– dwie szklanki pszennej mąki;
– jedna szklanka cukru;
– jedna szklana mleka, najlepiej o temperaturze pokojowej;
– jedna szklanka oleju;
– jedna pełna łyżeczka proszku do pieczenia;
– pół łyżeczki sody oczyszczanej;
– cztery łyżki kakao;
– sześć łyżek powideł;
– dwa jaja;
– jedna łyżeczka przyprawy do piernika/ekstraktu
waniliowego;
Polewa
– 125 gram tłuszczu typu masło lub margaryna;
– pół szklanki cukru pudru;
– trzy łyżki kakao;
– 3-4 łyżek mleka;
Czas na wykonanie
naszego murzynka. Rozbijamy jajko do miski i mikserem ubijamy z cukrem, do
momentu aż powstanie gładki i puszysty krem. Mieszamy kakao z mąką, proszkiem
do pieczenia oraz sodą, jeżeli lubimy dodać to wsypujemy przyprawę do piernika
i przesiewamy to przez sito. Dodajemy na zmianę do ubitych jajek przesiane
przez sitko suche składniki, mleko oraz olej. Do masy, która jest utarta
dodajemy powidła, krótko miksujemy do momentu, aż się połączy. Ciasto wylewamy
do formy keksowej, która jest wyłożona papierem do pieczenia albo wysmarowanej
tłuszczem i posypanej bułką tartą. Nasza forma to około 36 na 20cm. Pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 50 minut, do
tzw. suchego patyczka. Przejdźmy do zrobienia polewy na nasze ciasto.
Rozpuszczamy masło w garneczku, dodajemy cukru pudru i mleka. Kiedy cukier się
rozpuści, rondelek zdejmujemy z ognia, dosypujemy kakao i mieszamy.
Studzimy trochę i polewamy murzynka. Smacznego!
Studzimy trochę i polewamy murzynka. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz