Dietetyczne ciasto bananowe



  Dziś coś dla tych, którzy wolą dbać o linię bez zbędnych wyrzeczeń, co do spożywania ciasta. Chciałbym dziś zaproponować pyszne, dietetyczne ciasto bananowe. Tym bardziej teraz w sklepach dostęp do bananów jest dość powszechny i nie będzie stanowić problemu, żeby je kupić do ciasta. Sam muszę przyznać, że po tych wszystkich świątecznych obżarstwach, aż miło było zjeść coś odmiennego i lekkiego. To ciasto nawet nie potrzebuje za dużo czasu a tylko coś około 1h 15 minut. Ciasto wyrabiamy najlepiej w keksówce 22 na 12 na 7.5 cm.
Składniki:
- 2/3 szklanki cukru;
- 0.25 szklanki margaryny o temperaturze pokojowej;
- dwa jajka;
- 1 szklanka rozgniecionych bananów;
- 0.25 szklanki wody;
- 1 i 2/3 szklanki pszennej mąki;
- jedna łyżeczka sody oczyszczonej;
- pół łyżeczki soli;
- 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia;
  Na początku naszego przygotowania musimy rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Następnie smarujemy tłuszczem jedną keksówkę o wielkości 22 x 12 x 7,5cm. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie w średniej misce cukru z margaryną lub masłem do momentu, kiedy masa będzie gładka i kremowa. Pamiętajmy, aby stale to miksować i dodawać jajka, wodę, banany i całość dobrze wymieszać. Teraz mieszamy mąkę, sodę, sól oraz proszek do pieczenia. To również musimy zmiksować, ale tylko do czasu, aż cała mieszanina będzie wilgotna. Zeskrobujemy ciasto z brzegów miski, w celu wymieszania dobrze wszystkich składników. Teraz to pieczemy w 175 stopniach Celsjusza przez około 60 minut. Nasze ciasto jest gotowe w momencie, kiedy wierzch ciasta zesztywnieje i stanie się złotobrązowy. Musimy pamiętać, że czas pieczenia będzie różny w zależności od rozmiarów keksówki i typu piekarnika. W momencie wyjęcia ciasta z piekarnika przestudzamy je, kładziemy na boku w foremce na około 10 minut, a następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na metalowej kratce. Placek może być jeszcze lepszy, gdy doda się do ciasta tuż przed wylaniem do foremki czekoladowe groszki albo kawałki suszonych owoców i to się lekko wymiesza. Smacznego!

Komentarze