Któż z nas nie lubi
malin albo nutelli. Wiadomo, że oba są przepyszne. A co jeśli zmieszamy te
składniki ze sobą? Wyjdzie nam niesamowicie smaczna rzecz, której pewnie nikt
się nie oprze. Dlatego dziś chciałem zaproponować ciasto, które jakiś czas temu
znalazłem i jest na prawdę przepyszne.
Składniki:
Blaty biszkoptowe (forma, wymiary około 28 na 40cm)
- cztery jaja;
- cztery łyżki gorącej wody, najlepiej wrzątku;
- 120 gram cukru;
- 65 gram mąki;
- szczypta soli;
Krem śmietanowo- rumowy
- 800 ml śmietany kremowej 30% do deserów ( najlepiej
schłodzonej dobrze);
- około połowy szklanki cukru pudru;
- siedem łyżek rumu;
- cztery łyżeczki żelatyny;
Mus malinowy
- 500 gram malin;
- około pół szklanki cukru;
- jedna galaretka malinowa;
- pół szklanki gorącej wody, najlepiej wrzątku;
Dodatkowo
- słoik nutelli;
- prostokątne herbatniki (około 30-40 szt.);
Na początku przejdźmy
do wykonania blatów biszkoptowych. Musimy oddzielić żółtka od białek, posypać
cukrem i dodać 4 łyżki wrzącej wody. Zmiksować to na krem. Wsiewać małymi
porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Ubijamy białka aż powstanie sztywna
piana ze szczyptą soli i delikatnie musimy to wymieszać z ciastem. Teraz musimy
podzielić nasze ciasto na dwie równe części i wyłożyć do dwóch takich samych, prostokątnych
form o wymiarach około 28 na 40 cm. Pamiętajmy wcześniej wyłożyć papierem do
pieczenia i wyrównujemy powierzchnie za pomocą szpatułki. Teraz to musimy piec
przez około 15 minut w temperaturze 180°C na środkowym poziomie piekarnika, tak
żeby powstał jasnozłoty kolor, oddzielnie każdy blat lub jednocześnie oba.
Można piec oddzielnie. Chwile po upieczeniu musimy to wyjąć z piekarnika i po
odwróceniu ciasta zdjąć delikatnie papier. Na koniec odłożyć to do
przestudzenia. Czas na zrobienie musu malinowego. Można użyć świeżych i je
wcześniej opłukać, ale też można, tak jak ja zrobiłem, użyć malin z naszej
spiżarki z konfiturami. Kiedy osiąkną te maliny to rozdrabniamy je z cukrem.
Teraz to należy zblendować i przetrzeć przez sitko. Galaretkę rozpuścić we
wrzątku i dokładnie to mieszać z przetartymi malinami. Podzielić na dwie równe
części. Jedną schłodzić, aż lekko zgęstnieje (najlepiej w lodówce), a po
krótkim czasie drugą.
Teraz czas na wykonanie kremu śmietanowo-rumowego. Na
początku dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubić na sztywno mikserem ręcznym,
dodawać porcjami pod koniec cukier puder, i kolejno wlewać po jednej łyżce rum.
Podzielić krem na dwie równe części i odstawić, aż ostygnie do temperatury
pokojowej. Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody,
odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do
rozpuszczenia żelatyny Żelatynę wlewamy do jednej porcji kremu cienkim
strumieniem, mieszając robotem ręcznym na małych obrotach. Natychmiast
wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, równomiernie rozprowadzamy i
wykonujemy za pomocą okrągłej łyżeczki deserowej niezbyt głębokie rowki,
wzdłuż, w niewielkiej odległości jeden obok drugiego. Czas na końcowy etap,
czyli ułożenie warstw. Musimy wszystkie rowki wypełnić lekko gęstniejącym musem
i włożyć formę do lodówki, do momentu, kiedy zgęstnieje mus. Potem wyciągamy
formę, nałożyć drugi blat biszkoptowy oraz postępować podobnie jak wcześniej,
przy pierwszej warstwie kremu. Kiedy mamy tak zrobione ciasto układamy
prostokątne herbatniki, ściśle, jeden przy drugim. Teraz nakładamy na nie
cieniutką warstwę nutelli. Na wierzch naszego ciasta musimy wyłożyć
równomiernie pozostały mus malinowy i całość schłodzić w lodówce.
I mamy przepyszne ciasto malinowe z nutellą. Smacznego!
I mamy przepyszne ciasto malinowe z nutellą. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz