Ciasto marchwiowe na drożdżach

Ciasta z owocami cieszą się dużą popularnością. Dzięki różnorodności owoców, do których dostęp mamy przez cały rok, możemy przygotowywać wiele wspaniałych wypieków. Nieco w cieniu owoców pozostają warzywa, z których również można przygotować smaczne ciasta. Bardzo popularne są ciasta z cukinii, marchwi oraz szpinaku. Poniżej prezentuję przepis na ciasto z marchwi, wsparte dodatkiem drożdży.

Składniki:
40 dag marchwi, 3 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 1/3 kostki masła, 3 jajka, pół szklanki cukru, pół szklanki mleka, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki mielonych goździków, łyżeczka soli

Wykonanie:
Marchewki umyć, obrać, opłukać pod bieżącą wodą, utrzeć na drobnej tarce. Żółtka utrzeć z cukrem i zmieszać z marchwią, doprawić cynamonem i goździkami. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem jednej łyżki cukru i jednej łyżki mąki, odstawić do podrośnięcia. Gdy będą gotowe wlać do mąki i połączyć z przygotowaną marchwią. Ubić pianę z białek z płaską łyżeczką soli. Ciasto miksować około 15 minut, dodać roztopione masło i miksować raz jeszcze. Dodać ubitą pianę i ponownie miksować. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wypełnić do połowy ciastem. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut. Po 30 minutach można sprawdzić patyczkiem i dopiec, aż patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy.

Tak przygotowane ciasto można podać na popołudniową przekąskę. Może być też uzupełnieniem drugiego śniadania bądź podane na kolację z mlekiem lub kakao.

Komentarze