Ciasta z owocami cieszą się dużą popularnością. Dzięki
różnorodności owoców, do których dostęp mamy przez cały rok, możemy
przygotowywać wiele wspaniałych wypieków. Nieco w cieniu owoców pozostają warzywa,
z których również można przygotować smaczne ciasta. Bardzo popularne są ciasta z
cukinii, marchwi oraz szpinaku. Poniżej prezentuję przepis na ciasto z marchwi, wsparte
dodatkiem drożdży.
Składniki:
40 dag marchwi, 3 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 1/3 kostki masła, 3
jajka, pół szklanki cukru, pół szklanki mleka, pół łyżeczki cynamonu, pół
łyżeczki mielonych goździków, łyżeczka soli
Wykonanie:
Marchewki umyć, obrać, opłukać pod bieżącą wodą, utrzeć na drobnej tarce.
Żółtka utrzeć z cukrem i zmieszać z marchwią, doprawić cynamonem i
goździkami. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem jednej łyżki
cukru i jednej łyżki mąki, odstawić do podrośnięcia. Gdy będą gotowe wlać do
mąki i połączyć z przygotowaną marchwią. Ubić pianę z białek z płaską łyżeczką
soli. Ciasto miksować około 15 minut, dodać roztopione masło i miksować raz jeszcze.
Dodać ubitą pianę i ponownie miksować. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać
bułką tartą i wypełnić do połowy ciastem. Odstawić na 30 minut do
podrośnięcia. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i
piec przez około 50 minut. Po 30 minutach można sprawdzić patyczkiem i dopiec,
aż patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy.
Tak przygotowane
ciasto można podać na popołudniową przekąskę. Może być też uzupełnieniem drugiego
śniadania bądź podane na kolację z mlekiem lub kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz