Ciasta z kremem stanowią bardzo duży segment ciast
deserowych. Kremy są podstawą takich ciast jak: karpatka, cyganeczka, napoleonka,
stefanka miodowa i wielu innych znakomitych wypieków. Do powyższej listy śmiało
można dołączyć wypiek, którego szczegóły prezentuję poniżej.
Składniki na ciasto:
300 g mąki, 150 g masła, 100 g cukru pudru, 100 g wiórek kokosowych, 1
cukier waniliowy, 3 jajka
Składniki na krem ananasowy:
1 l mleka, 2 budynie waniliowe, 2 jaja, 4 łyżki cukru pudru, 1 puszka
ananasów, 50 ml likieru jajecznego
Składniki na krem kokosowy:
500 g śmietany kremówki, 300 g serka waniliowego, 100 g wiórków
kokosowych, 3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
1 puszka ananasów, 3 łyżki ziaren sezamu, 3 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, zagnieść z masłem, cukrem, jajkami,
cukrem waniliowym i połową wiórek kokosowych. Ciasto zawinąć w folię,
schłodzić. Blachę natłuścić, obsypać drugą połową wiórek i wyłożyć ciastem.
Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Krem 1. Na mleku ugotować budyń, ostudzić. Ananasy osączyć, połowę z nich
pokroić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Połączyć z budyniem, ananasami,
likierem i na końcu pianą z białek. Krem wyłożyć na ciasto. Piec 20 minut w
temperaturze 170 stopni.
Krem 2. Śmietanę podgrzać z wiórkami, po 15 minutach przecedzić, dobrze
schłodzić, a następnie ubić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Gdy
będzie letnia, wymieszać z serkiem i śmietaną. Krem rozsmarować na zimnym
cieście.
Przygotowanie dekoracji. Sezam i wiórki krótko uprażyć na osobnych
patelniach. Na cieście ułożyć osączone plastry ananasa, do dziurek wsypać
uprażony sezam. Całość posypać wiórkami. Wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny.
Kremy są
wspaniałym dodatkiem do ciast. Można je przygotować na różne sposoby z wykorzystaniem
wielu składników. Mogą to być proste kremy bez wymyślnych składników, gotowe
kupowane w sklepach, ale też bardziej wykwintne. Ciasta przekładane kremem, niezależnie
od jego rodzaju, zawsze smakują wspaniale.
Komentarze
Prześlij komentarz