Będąc studentem często koledzy z boku robili całkiem smaczny i szybki przepis na ciasto z mikrofali. Pewnie są zwolennicy oraz przeciwnicy dań podgrzewanych w mikrofali. Szukając przepisu znalazłem bardzo podobny do przepisu kolegów. Równie smaczny. Poniżej zamieszczam składniki i przygotowanie.
Składniki:
- jedno jajko;
- 3 łyżki mleka;
- 3 łyżki kakao;
- 3 łyżki cukru;
- 3 łyżki oleju;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
Na początku musimy
wbić jajko do miseczki i roztrzepać. Potem dodajemy po kolei mleko, olej i
mieszamy to, aby składniki nam się dobrze wymieszały. Następnie dodajemy
cukier. Na koniec naszego przygotowania dodajemy kakao, mąkę i pół łyżeczki
proszku do pieczenia. To wszystko mieszamy. Musi się nam stworzyć jednolita
masa. Na końcu musimy przelać ciasto do miseczki. Naszą mikrofalówkę ustawiamy
na największą moc. Miseczkę wkładamy na 3 minuty.
W tym czasie nasze
ciasto rośnie i zaczyna ładnie pachnieć. Ciasto po tych trzech minutach jest
gotowe. Ostrożnie wyciągamy je z miseczki. Należy uważać, bo jest ono bardzo
gorące. Wyciągamy je na jakiś talerzyk. Ciasto powinno być pulchne.
Jeżeli mamy więcej czasu i chęci to robimy gęsty budyń i dajemy go na spód miseczki a potem wlewamy ciasto i mamy ciasto z budyniem. Wszystko zależy też od naszej kulinarnej wyobraźni, bo można dodać pod ciasto do miseczki powidła lub dżem. Smacznego!
Jeżeli mamy więcej czasu i chęci to robimy gęsty budyń i dajemy go na spód miseczki a potem wlewamy ciasto i mamy ciasto z budyniem. Wszystko zależy też od naszej kulinarnej wyobraźni, bo można dodać pod ciasto do miseczki powidła lub dżem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz