Błyskawiczne ciasto z budyniem i jabłkami



  Budyń i jabłka to są dwie ulubione moje przekąski. Idealne na deser albo na małe, co nieco na wieczór, coś dla niejedzących wieczorem kolacji a jest potrzeba, żeby żołądek nie był pusty. Również to jest idealne połączenie dla ciasta. Jabłek nie trzeba na drobno siekać, bo dzięki temu zachowuje swoją świeżości soczystość. Przepis jest bardzo szybki i nie trzeba za dużo przy nim robić. Najlepiej to robić w blaszce 24 cm na 32 cm.
Składniki:
Ciasto
- dwie szklanki pszennej mąki;
- jedna kostka masła, najlepiej miękkiego;
- dwa żółtka;
- jedna szklanka cukru pudru;
- trzy łyżki cukru waniliowego;
- jedna czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
Masa jabłkowa
- dwa kilogramy soczystych jabłek;
- jeden budyń waniliowy (może być 40 g);
- trzy łyżki cukru;
- cukier puder do posypania;
  Przejdźmy do prostego i szybkiego przygotowania. Musimy wsypać do miski mąkę, pododawać proszek do pieczenia, masło, żółtka i oba cukry. Zagniatamy to delikatnie składniki w celu połączenia się. Tak żeby powstała kaszka. Wykładamy blachę papierem, sypiemy połowę ciasta, wkładamy to do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Teraz możemy w między czasie umyć i pamiętać, aby nie obierać jabłek. Następnie pokrójmy je na ósemki, wycinamy środek z nasionami, mieszamy je z cukrem i budyniem, przekładamy na spód, który jest podpieczony. Na górę ciasta wysypujemy pozostałe ciasta i pieczemy jeszcze przez około 35 minut. Kiedy nasze ciasto ostygnie to należy je posypać cukrem pudrem.
  Smacznego!

Komentarze