Budyń i jabłka to są
dwie ulubione moje przekąski. Idealne na deser albo na małe, co nieco na
wieczór, coś dla niejedzących wieczorem kolacji a jest potrzeba, żeby żołądek
nie był pusty. Również to jest idealne połączenie dla ciasta. Jabłek nie trzeba
na drobno siekać, bo dzięki temu zachowuje swoją świeżości soczystość. Przepis
jest bardzo szybki i nie trzeba za dużo przy nim robić. Najlepiej to robić w blaszce
24 cm na 32 cm.
Składniki:
Ciasto
- dwie szklanki pszennej mąki;
- jedna kostka masła, najlepiej miękkiego;
- dwa żółtka;
- jedna szklanka cukru pudru;
- trzy łyżki cukru waniliowego;
- jedna czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
Masa jabłkowa
- dwa kilogramy soczystych jabłek;
- jeden budyń waniliowy (może być 40 g);
- trzy łyżki cukru;
- cukier puder do posypania;
Przejdźmy do prostego
i szybkiego przygotowania. Musimy wsypać do miski mąkę, pododawać proszek do
pieczenia, masło, żółtka i oba cukry. Zagniatamy to delikatnie składniki w celu
połączenia się. Tak żeby powstała kaszka. Wykładamy blachę papierem, sypiemy
połowę ciasta, wkładamy to do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na
około 20 minut. Teraz możemy w między czasie umyć i pamiętać, aby nie obierać
jabłek. Następnie pokrójmy je na ósemki, wycinamy środek z nasionami, mieszamy
je z cukrem i budyniem, przekładamy na spód, który jest podpieczony. Na górę
ciasta wysypujemy pozostałe ciasta i pieczemy jeszcze przez około 35 minut.
Kiedy nasze ciasto ostygnie to należy je posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz