Znane chyba wszystkim ciasta
kruche mają niezwykle szerokie zastosowanie w piekarnictwie. Ciasta te
wykorzystuje się do wypieku takich wyrobów, jak: ciasteczka, babeczki, ciasta z
owocami, mazurki, czy serniki na kruchym oraz wiele rozmaitych wypieków
przygotowywanych na bazie ciasta kruchego.
Uzyskanie właściwej kruchości
ciasta zależy od odpowiedniej ilości tłuszczu w stosunku do użytej mąki. Im
więcej tłuszczu, tym ciasto jest bardziej delikatne. Dodatek tłuszczu nie
powinien wynosić mniej, niż 40-50 % wagi mąki, czasem nawet może on być wyższy.
Oprócz tłuszczu i mąki w skład
ciasta kruchego wchodzą żółtka, niekiedy śmietana, i najczęściej cukier puder.
Żółtka można dodawać surowe, albo ugotowane na twardo i przetarte przez sitko. Takie,
właśnie ugotowane żółtka stosuje się do wyrobu ciast najdelikatniejszych. Ciasta
kruche przygotowywane z dodatkiem gotowanych przetartych żółtek doskonale
sprawdzają się w przypadku delikatnych mazurków.
Technika przyrządzania ciast
kruchych jest dosyć prosta. Należy od jajek pozostawiając białka oddzielić
żółtka. Jeżeli, natomiast robimy ciasto z ugotowanych żółtek należy wcześniej
ugotować na twardo jajka, a później wyjąć z nich żółtka i przetrzeć je przez
sitko. Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, przy czym najlepsze jest masło.
Następnie połączyć mąkę z tłuszczem dokładnie siekając nożem. Dodać żółtka lub
żółtka z cukrem pudrem, ewentualnie również śmietanę (składniki zależne są od
przepisu). Zarobić ciasto nożem, po czym szybko zagnieść je ręką. Nie należy
takiego ciasta zbyt długo zarabiać, by zbytnio się nie ociepliło od dłoni.
Zawarty w cieście w dużej ilości tłuszcz ulega wówczas roztapianiu, a ciasto
traci spójność oraz staje się rzadkie i trudne do formowania. Tak przygotowane ciasto należy włożyć do
lodówki, na co najmniej godzinę, aby oziębło i wytężało. Schłodzone ciasto
rozwałkowywać i przekładać na foremkę, lub formować dowolne kształty wypieków,
czy wycinać rozmaite ciasteczka.
Temperatura piekarnika do
pieczenia ciast kruchych nie może być niższa, niż 200 stopni Celsjusza, a czas
pieczenia zależy oczywiście od przepisu.
Mam nadzieję, że tych kilka
wskazówek, dotyczących wypieku ciast kruchych okażą się pomocne podczas
pieczenia świątecznych wypieków.
Komentarze
Prześlij komentarz