Wypiek ciast kruchych


Znane chyba wszystkim ciasta kruche mają niezwykle szerokie zastosowanie w piekarnictwie. Ciasta te wykorzystuje się do wypieku takich wyrobów, jak: ciasteczka, babeczki, ciasta z owocami, mazurki, czy serniki na kruchym oraz wiele rozmaitych wypieków przygotowywanych na bazie ciasta kruchego.
Uzyskanie właściwej kruchości ciasta zależy od odpowiedniej ilości tłuszczu w stosunku do użytej mąki. Im więcej tłuszczu, tym ciasto jest bardziej delikatne. Dodatek tłuszczu nie powinien wynosić mniej, niż 40-50 % wagi mąki, czasem nawet może on być wyższy.
Oprócz tłuszczu i mąki w skład ciasta kruchego wchodzą żółtka, niekiedy śmietana, i najczęściej cukier puder. Żółtka można dodawać surowe, albo ugotowane na twardo i przetarte przez sitko. Takie, właśnie ugotowane żółtka stosuje się do wyrobu ciast najdelikatniejszych. Ciasta kruche przygotowywane z dodatkiem gotowanych przetartych żółtek doskonale sprawdzają się w przypadku delikatnych mazurków.
Technika przyrządzania ciast kruchych jest dosyć prosta. Należy od jajek pozostawiając białka oddzielić żółtka. Jeżeli, natomiast robimy ciasto z ugotowanych żółtek należy wcześniej ugotować na twardo jajka, a później wyjąć z nich żółtka i przetrzeć je przez sitko. Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, przy czym najlepsze jest masło. Następnie połączyć mąkę z tłuszczem dokładnie siekając nożem. Dodać żółtka lub żółtka z cukrem pudrem, ewentualnie również śmietanę (składniki zależne są od przepisu). Zarobić ciasto nożem, po czym szybko zagnieść je ręką. Nie należy takiego ciasta zbyt długo zarabiać, by zbytnio się nie ociepliło od dłoni. Zawarty w cieście w dużej ilości tłuszcz ulega wówczas roztapianiu, a ciasto traci spójność oraz staje się rzadkie i trudne do formowania.  Tak przygotowane ciasto należy włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę, aby oziębło i wytężało. Schłodzone ciasto rozwałkowywać i przekładać na foremkę, lub formować dowolne kształty wypieków, czy wycinać rozmaite ciasteczka.
Temperatura piekarnika do pieczenia ciast kruchych nie może być niższa, niż 200 stopni Celsjusza, a czas pieczenia zależy oczywiście od przepisu.
Mam nadzieję, że tych kilka wskazówek, dotyczących wypieku ciast kruchych okażą się pomocne podczas pieczenia świątecznych wypieków.  

 

Komentarze