Wigilijne krokiety

Temat krokietów pojawiał się już kilka razy na niniejszym blogu. Były to krokiety z soczewicą, krokiety ziemniaczane oraz z farszem warzywnym i żółtym serem. Krokiety są bardzo uniwersalnym daniem, które można przygotowywać bez jakiejś szczególnej okazji. Dziś jednak, ze względu na zbliżający się świąteczny czas, proponuję najbardziej tradycyjną odmianę krokietów. W wielu domach krokiety z kapustą będą wspaniałym uzupełnieniem świątecznego menu.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 jaja, szklanka mleka, pół szklanki wody, 3/4 szklanki mąki, sól
Składniki na nadzienie:
70 dag kapusty białej, 70 dag pieczarek, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz, kminek

Wykonanie:
Kapustę oczyścić i cienko poszatkować. Obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odcisnąć. Pieczarki oczyścić, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z pieczarkami podsmażyć na oleju. Obgotowaną kapustę oraz pieczarki z cebulą przełożyć do miski. Wbić jajko, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą kminku. Wszystko wymieszać.
Do wysokiego garnka wsypać mąkę i szczyptę soli. Wbić jajka, wlać mleko oraz wodę. Składniki wymieszać i zmiksować. Im ciasto będzie rzadsze, tym naleśniki będą cieńsze. Odstawić na 30 minut. Patelnię posmarować kawałkiem słoniny i usmażyć cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu, podwinąć brzegi i zawinąć w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obydwu stron na złoty kolor.

Nadzienie do krokietów można przygotować też z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Ważnym dodatkiem do złocistych krokietów jest oczywiście czerwony barszcz, który również należy do kulinarnych symboli wigilijnej kolacji.

Komentarze