Temat krokietów pojawiał się już kilka razy na
niniejszym blogu. Były to krokiety z soczewicą, krokiety ziemniaczane oraz z
farszem warzywnym i żółtym serem. Krokiety są bardzo uniwersalnym daniem, które
można przygotowywać bez jakiejś szczególnej okazji. Dziś jednak, ze względu na
zbliżający się świąteczny czas, proponuję najbardziej tradycyjną odmianę
krokietów. W wielu domach krokiety z kapustą będą wspaniałym uzupełnieniem świątecznego
menu.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 jaja, szklanka mleka, pół szklanki wody, 3/4 szklanki mąki, sól
Składniki na nadzienie:
70 dag kapusty białej, 70 dag pieczarek, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz, kminek
Wykonanie:
Kapustę oczyścić i cienko poszatkować. Obgotować w osolonej wodzie.
Odcedzić i odcisnąć. Pieczarki oczyścić, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę
pokroić w drobną kostkę i razem z pieczarkami podsmażyć na oleju.
Obgotowaną kapustę oraz pieczarki z cebulą przełożyć do miski. Wbić jajko,
przyprawić solą, pieprzem i szczyptą kminku. Wszystko wymieszać.
Do wysokiego garnka wsypać mąkę i szczyptę soli. Wbić jajka, wlać mleko
oraz wodę. Składniki wymieszać i zmiksować. Im ciasto będzie rzadsze, tym
naleśniki będą cieńsze. Odstawić na 30 minut. Patelnię posmarować
kawałkiem słoniny i usmażyć cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu, podwinąć brzegi i zawinąć w
kopertę. Tak przygotowane krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce
tartej. Smażyć na oleju z obydwu stron na złoty kolor.
Nadzienie do krokietów można przygotować też z
kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Ważnym dodatkiem do złocistych krokietów
jest oczywiście czerwony barszcz, który również należy do kulinarnych symboli
wigilijnej kolacji.
Komentarze
Prześlij komentarz