Uwaga będzie słodko. Są takie dni, kiedy mamy ochotę
na jakąś małą słodką odmianę. Można wtedy przymknąć oko na kaloryczne
wyliczanki i oddać się błogim słodkościom. Niestety nie zawsze mamy czas na
większe wypieki, dlatego warto wykorzystać kilka innych opcji. Jedną z nich
jest ciasto naleśnikowe, które możemy wykorzystać do stworzenia wielu pysznych
deserów. Na pierwszy plan wysuwają się oczywiście naleśniki z serem, z owocami
lub bitą śmietaną. Możemy też połączyć chleb tostowy z naleśnikowym ciastem i
dżemem. Taki zestaw prezentuję poniżej.
Składniki:
Chleb tostowy trzy ziarna, dżem wiśniowy lub brzoskwiniowy, może być
konfitura (dobór według własnego uznania)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
250 ml mleka, 150 - 200 g mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta
soli
Wykonanie:
Do miski wbić jajko, wlać mleko, wsypać cukier oraz sól i dokładnie
roztrzepać. Następnie wsypać mąkę i zmiksować całą zawartość na gładką masę.
Każdą kromkę chleba tostowego dokładnie obtoczyć w cieście naleśnikowym i
smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać na ciepło posmarowane dżemem lub konfiturą.
Chleb tostowy,
ciasto naleśnikowe i dżem. Mam nadzieję, że dietetycy tego nie czytają. Pewnie
na pierwszy ogień poszedłby chleb tostowy i po części mieliby rację. Ale na
pocieszenie napiszę, że nie każdych chleb tostowy jest zły. Wszystko zależy od
tego, z jakich produktów jest upieczony, czy nie ma w nim sztucznych
ulepszaczy. Dla poprawienia zdrowotnych wartości takiego chleba, producenci wzbogacają
go dodatkiem ziaren. Tak jest w przypadku chleba tostowego trzy ziarna,
produkowanego w Nowej Piekarni z Łukowa.
Komentarze
Prześlij komentarz