Tosty w cieście naleśnikowym

Uwaga będzie słodko. Są takie dni, kiedy mamy ochotę na jakąś małą słodką odmianę. Można wtedy przymknąć oko na kaloryczne wyliczanki i oddać się błogim słodkościom. Niestety nie zawsze mamy czas na większe wypieki, dlatego warto wykorzystać kilka innych opcji. Jedną z nich jest ciasto naleśnikowe, które możemy wykorzystać do stworzenia wielu pysznych deserów. Na pierwszy plan wysuwają się oczywiście naleśniki z serem, z owocami lub bitą śmietaną. Możemy też połączyć chleb tostowy z naleśnikowym ciastem i dżemem. Taki zestaw prezentuję poniżej.

Składniki:
Chleb tostowy trzy ziarna, dżem wiśniowy lub brzoskwiniowy, może być konfitura (dobór według własnego uznania)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
250 ml mleka, 150 - 200 g mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta soli

Wykonanie:
Do miski wbić jajko, wlać mleko, wsypać cukier oraz sól i dokładnie roztrzepać. Następnie wsypać mąkę i zmiksować całą zawartość na gładką masę.
Każdą kromkę chleba tostowego dokładnie obtoczyć w cieście naleśnikowym i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać na ciepło posmarowane dżemem lub konfiturą.

Chleb tostowy, ciasto naleśnikowe i dżem. Mam nadzieję, że dietetycy tego nie czytają. Pewnie na pierwszy ogień poszedłby chleb tostowy i po części mieliby rację. Ale na pocieszenie napiszę, że nie każdych chleb tostowy jest zły. Wszystko zależy od tego, z jakich produktów jest upieczony, czy nie ma w nim sztucznych ulepszaczy. Dla poprawienia zdrowotnych wartości takiego chleba, producenci wzbogacają go dodatkiem ziaren. Tak jest w przypadku chleba tostowego trzy ziarna, produkowanego w Nowej Piekarni z Łukowa.

Komentarze