Po świętach mało kto myśli o pieczeniu jakichkolwiek ciast. Wiadomo, że trzeba dojeść te ciasta, które zostały po świętach. Lecz ja dziś zaproponuje szybkie cytrynowe ciasto. Mało pracy a efekt jest błyskawiczny. Można by rzec taka odskocznia od kruchych ciast, serników i kasat.
Składniki:
- 350 gram masła, które należy wcześniej wyciągnąć z
lodówki;
- 350 gram cukru;
- jedna łyżeczka aromatu waniliowego;
- sześć jaj;
- 350 gram pszennej mąki;
- trzy łyżeczki proszku do pieczenia;
- skórka z dwóch cytryn;
Polewa cytrynowa
- 200 gram cukru pudru;
- cztery łyżki soku z cytryny;
Ciasto jest gotowe po
około 25 minutach. Niecałe 5 minut na przygotowanie składników a reszta to
pieczenie. Na samym początku rozgrzejmy już piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
A my miksujemy masło z cukrem i aromatem waniliowym, tak żeby powstała puszysta
masa. Następnie dodajemy jaja i miksujemy dalej. Dodajemy mąkę i proszek do
pieczenia i dalej musimy to dobrze zmiksować. Końcowym etapem jest wmieszanie
skórki z cytryny. Nasze ciasto należy wyłożyć do dużej blachy, wcześniej
wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy to w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Po
tym czasie musimy je wystudzić. Na sam koniec musimy zmieszać cukier puder z
sokiem cytrynowym i to polewamy na nasze ostudzone ciasto. Odstawiamy, żeby nam
polewa zastygła.
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz