Świąteczny piernik



  Święta to czas na przepyszne ciasta. Jednym z ciast, które kojarzy nam się ze świętami jest piernik. Może to być temat oklepany, ale ja pozostanę miłośnikiem piernika i dziś zaproponuje wam kolejny przepis na piernik świąteczny.
Składniki:
Ciasto
- siedem jaj (oddzielamy żółtka i białka);
- szczypta soli;
- 35 dag mąki;
- 10 dag drożdży;
- szklanka oleju;
- szklanka miodu;
- 0.75 szklanki cukru;
- przyprawa do piernika;
- dwie łyżeczki sody oczyszczonej;
- jedna łyżka kakao;
Dodatkowo
- powidła śliwkowe;
Polewa
- 10 dag gorzkiej czekolady;
- 10 dag czekolady mlecznej;
- 10 dag masła;
  Pora na przygotowanie naszego ciasta, jakim jest piernik. Najlepszą temperaturą dla składników na ciasto, jest temperatura pokojowa. Ucieramy w miseczce nasze żółtka wraz solą, cukrem, miodem, drożdżami oraz olejem. Następnie, gdy masa będzie jednolita, dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika oraz kakao. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Musimy to delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Gdy mamy już zrobione ciasto to przekładamy je do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą dużej blaszkę. Gładzimy, równamy z wierzchu i pieczemy do tak zwanego "suchego patyczka" przez około jedną godzinę w piekarniku nagrzanym z początku w temperaturze do 160 stopni Celsjusza. Wtedy piernik nam jeszcze podrośnie a dopiero po tym czasie podkręcamy do 180 stopni Celsjusza. Jak już nam ciasto wystygnie, to kroimy nasz piernik na pół i smarujemy, według naszego uznania, powidłami. Potem przygotowujemy polewę. Teraz najlepiej w jakimś niedużym garnku umieszczamy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę. To stawiamy na małym ogniu i mieszamy do momentu, gdy powstanie jednolita polewa. Kiedy mamy już gotową polewę to smarujemy wierzch naszego piernika.
  Tym o to sposobem mamy przepyszne, świąteczne ciasto, jakim jest piernik. Smacznego!

Komentarze