Przepis na domowy chleb tostowy


Wbrew panującej opinii, że tosty to niezdrowe śniadanie wielu z nas po prostu za nimi przepada. Jeżeli sprawdzając skład chleba tostowego mamy pewne wątpliwości, co do jego wartości zdrowotnych możemy wybrać ostatnio dostępny nieco zdrowszy chleb tostowy trzy ziarna. Jeżeli nadal będziemy mieli wątpliwości, co do zawartych w chlebie tostowym trzy ziarna dodatków, które przecież musi zawierać możemy sami upiec taki domowy chleb. Będziemy wtedy mieli całkowitą pewność, co do jego składników. Oto przepis na taki właśnie domowy chleb tostowy trzy ziarna:
Składniki na jeden bochenek:
500 gram mąki pszennej, 20 gram świeżych drożdży, 50 gram ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego, szczypta cukru do smaku, ½ łyżeczki soli, masło do posmarowania formy.
Wykonanie chleba tostowego trzy ziarna:
W małej misce wymieszać drożdże cukier, 5 łyżek mąki i 375 ml ciepłej wody. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Pozostałą mąkę przesiać z solą, dodać przygotowany rozczyn z drożdży oraz ziarna i wyrabiać mikserem, aż całość zbije się w gładką kulę. Ciasto powinno odpoczywać przykryte ściereczką 30 minut, po czym należy je ponownie zagnieść. Uformować podłużny bochenek i przełożyć go do posmarowanej formy keksowej. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by chleb zwiększył objętość. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Ostrym nożem naciąć wierzch chleba wzdłuż, żeby mogły uchodzić z niego gazy powstające podczas pieczenia. Spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 40-50 minut. Po upieczeniu wierzch chleba tostowego trzy ziarna można delikatnie posmarować wodą. Wyłożyć go na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Z wypiekanego domowym sposobem chleba tostowego trzy ziarna można też zrobić smaczne sucharki. Wystarczy pokroić chleb na kromki, posmarować roztopionym masłem i zarumienić w piekarniku.

Komentarze