Wbrew panującej opinii, że tosty
to niezdrowe śniadanie wielu z nas po prostu za nimi przepada. Jeżeli
sprawdzając skład chleba tostowego mamy pewne wątpliwości, co do jego wartości
zdrowotnych możemy wybrać ostatnio dostępny nieco zdrowszy chleb tostowy trzy
ziarna. Jeżeli nadal będziemy mieli wątpliwości, co do zawartych w chlebie
tostowym trzy ziarna dodatków, które przecież musi zawierać możemy sami upiec
taki domowy chleb. Będziemy wtedy mieli całkowitą pewność, co do jego
składników. Oto przepis na taki właśnie domowy chleb tostowy trzy ziarna:
Składniki na jeden bochenek:
500 gram mąki pszennej, 20 gram
świeżych drożdży, 50 gram ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego, szczypta
cukru do smaku, ½ łyżeczki soli, masło do posmarowania formy.
Wykonanie chleba tostowego trzy
ziarna:
W małej misce wymieszać drożdże
cukier, 5 łyżek mąki i 375 ml ciepłej wody. Przykryć lnianą ściereczką i
pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Pozostałą mąkę
przesiać z solą, dodać przygotowany rozczyn z drożdży oraz ziarna i wyrabiać
mikserem, aż całość zbije się w gładką kulę. Ciasto powinno odpoczywać
przykryte ściereczką 30 minut, po czym należy je ponownie zagnieść. Uformować
podłużny bochenek i przełożyć go do posmarowanej formy keksowej. Przykryć
ściereczką i odstawić na godzinę, by chleb zwiększył objętość. W tym czasie
rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Ostrym nożem naciąć wierzch
chleba wzdłuż, żeby mogły uchodzić z niego gazy powstające podczas pieczenia.
Spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 40-50 minut. Po upieczeniu wierzch
chleba tostowego trzy ziarna można delikatnie posmarować wodą. Wyłożyć go na
kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Z wypiekanego domowym sposobem
chleba tostowego trzy ziarna można też zrobić smaczne sucharki. Wystarczy
pokroić chleb na kromki, posmarować roztopionym masłem i zarumienić w
piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz