Pieczywo jest nieodłącznym
elementem prawie każdego posiłku, niezależnie od tego, czy chodzi o syte
śniadanie, małą przekąskę, czy też lekką kolację. Ponieważ tradycja pieczenia
chleba sięga tysięcy lat, z powodzeniem można określić ją mianem najstarszego rytuału
świata.
Pomysł wypieku masy zbożowej nad
otwartym paleniskiem zrodził się najprawdopodobniej między 6000 a 8000 rokiem
p.n.e. wśród osadników zamieszkujących żyzną dolinę Eufratu i Tygrysu. Odkryto
wówczas, że poddane działaniu wysokiej temperaturze ciasto zbożowe jest
lekkostrawne i przede wszystkim o wiele smaczniejsze. Jednak dopiero
wynalezienie zakwasu pozwoliło na otrzymywanie prawdziwie pulchnego pieczywa.
Jako pierwsi zakwas zastosowali 3000 lat temu Egipcjanie.
Źródła podają, że na przełomie
naszej ery w Rzymie istniało około 300 piekarni. W czasach starożytnych
wypiekiem pieczywa trudnili się wyłącznie mężczyźni. Niebywale ważną rolę
odgrywali piekarze przede wszystkim w epoce średniowiecza, kiedy to pieczywo
stało się bardziej powszechnym codziennym artykułem żywieniowym. Zawód piekarza
cieszył się wówczas niezmiernie dużym szacunkiem i prestiżem społecznym. Dawało
to też piekarzom okazję do nieustannego wzbogacania wypieków i nadawania im
wymyślnych kształtów. Niektóre receptury pieczywa przetrwały nawet do dziś w
niezmienionej formie.
Wyrobom piekarniczym przypisywano
niejednokrotnie znaczenie mistyczną – religijne, na przykład kształt precla
miał symbolizować zawiłość ludzkiego losu. Szacunek do chleba wyraża wiele
zwyczajów. Do dziś kultywowana jest na przykład tradycja obdarowywania nowego
właściciela domu chlebem i solą, aby on i jego rodzina na nowym miejscu nie
zaznali głodu. Szczególną rolę chleb odgrywa w religii chrześcijańskiej.
Historia chleba to tysiące lat
postępu, ewaluowania i wielkich zmian w sposobach i technikach wypieku
pieczywa. Kto dziś przekracza próg
piekarni, nie może wyjść ze zdumienia. Wypieka się tam najróżniejsze rodzaje
pieczywa. Codziennie świeże i powszechnie dostępne.
Komentarze
Prześlij komentarz