Początki pieczywa na świecie


Pieczywo jest nieodłącznym elementem prawie każdego posiłku, niezależnie od tego, czy chodzi o syte śniadanie, małą przekąskę, czy też lekką kolację. Ponieważ tradycja pieczenia chleba sięga tysięcy lat, z powodzeniem można określić ją mianem najstarszego rytuału świata.
Pomysł wypieku masy zbożowej nad otwartym paleniskiem zrodził się najprawdopodobniej między 6000 a 8000 rokiem p.n.e. wśród osadników zamieszkujących żyzną dolinę Eufratu i Tygrysu. Odkryto wówczas, że poddane działaniu wysokiej temperaturze ciasto zbożowe jest lekkostrawne i przede wszystkim o wiele smaczniejsze. Jednak dopiero wynalezienie zakwasu pozwoliło na otrzymywanie prawdziwie pulchnego pieczywa. Jako pierwsi zakwas zastosowali 3000 lat temu Egipcjanie.
Źródła podają, że na przełomie naszej ery w Rzymie istniało około 300 piekarni. W czasach starożytnych wypiekiem pieczywa trudnili się wyłącznie mężczyźni. Niebywale ważną rolę odgrywali piekarze przede wszystkim w epoce średniowiecza, kiedy to pieczywo stało się bardziej powszechnym codziennym artykułem żywieniowym. Zawód piekarza cieszył się wówczas niezmiernie dużym szacunkiem i prestiżem społecznym. Dawało to też piekarzom okazję do nieustannego wzbogacania wypieków i nadawania im wymyślnych kształtów. Niektóre receptury pieczywa przetrwały nawet do dziś w niezmienionej formie.
Wyrobom piekarniczym przypisywano niejednokrotnie znaczenie mistyczną – religijne, na przykład kształt precla miał symbolizować zawiłość ludzkiego losu. Szacunek do chleba wyraża wiele zwyczajów. Do dziś kultywowana jest na przykład tradycja obdarowywania nowego właściciela domu chlebem i solą, aby on i jego rodzina na nowym miejscu nie zaznali głodu. Szczególną rolę chleb odgrywa w religii chrześcijańskiej.
Historia chleba to tysiące lat postępu, ewaluowania i wielkich zmian w sposobach i technikach wypieku pieczywa.  Kto dziś przekracza próg piekarni, nie może wyjść ze zdumienia. Wypieka się tam najróżniejsze rodzaje pieczywa. Codziennie świeże i powszechnie dostępne.   

Komentarze