O chlebie tostowym można usłyszeć
wiele różnych opinii, zarówno pozytywnych, jak i negatywnych.
Zwolennicy smacznych ciepłych
tostów, czy zapiekanych kanapek na śniadanie składających się z chleba
tostowego z najrozmaitszymi dodatkami twierdzą, że to doskonały rodzaj
pieczywa. Chleb tostowy ma, więc swoje zalety.
Jest to pieczywo, które nie
wysycha, nie twardnieje, przez długi czas nie pokrywa się pleśnią, więc można
go długo przechowywać. Chleb tostowy jest wygodny, bo już pokrojony, a co
najważniejsze można z niego szybko zrobić fantastyczne tosty lub zapiekane
kanapki.
Jak to zazwyczaj bywa na temat
chleba tostowego są też inne, skrajnie różne opinie.
Dla zwolenników zdrowego żywienia
rodzaj pieczywa, jakim jest chleb tostowy to produkt, którego absolutnie nie
należy spożywać. Według ich opinii w chlebie tostowym nie można doszukać się
wartościowych składników, a zawiera jedynie bezwartościową mąkę pozbawioną
składników odżywczych, liczne konserwanty oraz sztuczne dodatki i „puste”
kalorie.
Moim zdaniem kromki chleba
tostowego mają swoje zalety, ale niestety też i wady. Tosty na śniadanie to z
pewnością smaczny posiłek, ale śniadanie, którego podstawą są kromki chleba
tostowego nie jest tak sycące i wartościowe, jak śniadanie złożone z pieczywa
razowego.
Chleba tostowego musimy zjeść
znacznie więcej, żeby zaspokoić głód, niż innego pełnowartościowego pieczywa.
Po śniadaniu z „pustego” chleba tostowego znacznie szybciej też poczujemy głód,
niż po śniadaniu z wartościowego pełnoziarnistego pieczywa.
Chleb tostowy nie jest polecany w
dietach odchudzających, nie może być codziennym produktem spożywczym, czy też
produktem pełnowartościowego posiłku osoby aktywnej fizycznie. Nic nie stoi
jednak na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zrobić sobie pyszne tosty, czy
zapiekane kanapki na śniadanie. Przecież
w chlebie tostowym nie ma żadnych szkodliwych dodatków, których należałoby się
wystrzegać.
Moim zdaniem nie można mieć o
chlebie tostowym tylko jednej opinii. Ani pozytywnej, bo daleko mu do
prawdziwego zdrowego pieczywa, ani też negatywnej, bo z pewnością nie ma w nim
nic, co mogłoby być dla nas szkodliwe.
Komentarze
Prześlij komentarz