Opinie na temat chleba tostowego


O chlebie tostowym można usłyszeć wiele różnych opinii, zarówno pozytywnych, jak i negatywnych.
Zwolennicy smacznych ciepłych tostów, czy zapiekanych kanapek na śniadanie składających się z chleba tostowego z najrozmaitszymi dodatkami twierdzą, że to doskonały rodzaj pieczywa. Chleb tostowy ma, więc swoje zalety.
Jest to pieczywo, które nie wysycha, nie twardnieje, przez długi czas nie pokrywa się pleśnią, więc można go długo przechowywać. Chleb tostowy jest wygodny, bo już pokrojony, a co najważniejsze można z niego szybko zrobić fantastyczne tosty lub zapiekane kanapki.
Jak to zazwyczaj bywa na temat chleba tostowego są też inne, skrajnie różne opinie.
Dla zwolenników zdrowego żywienia rodzaj pieczywa, jakim jest chleb tostowy to produkt, którego absolutnie nie należy spożywać. Według ich opinii w chlebie tostowym nie można doszukać się wartościowych składników, a zawiera jedynie bezwartościową mąkę pozbawioną składników odżywczych, liczne konserwanty oraz sztuczne dodatki i „puste” kalorie.
Moim zdaniem kromki chleba tostowego mają swoje zalety, ale niestety też i wady. Tosty na śniadanie to z pewnością smaczny posiłek, ale śniadanie, którego podstawą są kromki chleba tostowego nie jest tak sycące i wartościowe, jak śniadanie złożone z pieczywa razowego.
Chleba tostowego musimy zjeść znacznie więcej, żeby zaspokoić głód, niż innego pełnowartościowego pieczywa. Po śniadaniu z „pustego” chleba tostowego znacznie szybciej też poczujemy głód, niż po śniadaniu z wartościowego pełnoziarnistego pieczywa.
Chleb tostowy nie jest polecany w dietach odchudzających, nie może być codziennym produktem spożywczym, czy też produktem pełnowartościowego posiłku osoby aktywnej fizycznie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zrobić sobie pyszne tosty, czy zapiekane kanapki na śniadanie.  Przecież w chlebie tostowym nie ma żadnych szkodliwych dodatków, których należałoby się wystrzegać.
Moim zdaniem nie można mieć o chlebie tostowym tylko jednej opinii. Ani pozytywnej, bo daleko mu do prawdziwego zdrowego pieczywa, ani też negatywnej, bo z pewnością nie ma w nim nic, co mogłoby być dla nas szkodliwe.

 

Komentarze