Naleśniki makowe zapiekane w twarożku

Naleśniki z serem są przez wielu uważane za typowy popołudniowy deser. Jest jednak duża grupa ludzi, dla których naleśniki z serem to energetyczne śniadanie, a dla innych słodkie drugie danie w trakcie obiadu. W przypadku popołudniowej przekąski, naleśniki z serem możemy podać w tradycyjnej postaci, ale warto też pokusić się o podanie ich w nieco zmienionej formie. Poniżej przepis.

Składniki na ciasto:
2 jaja, 250 ml mleka, 1 szklanka wody, 250 g mąki, 2 łyżki maku, sól
Pozostałe składniki:
4 brzoskwinie z puszki, 1 łyżka rumu, słoik dżemu pomarańczowego, 1 łyżka masła, 300 g tłustego twarożku śmietankowego, 2 – 3 łyżki śmietany, 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej, 50 g płatków migdałowych, 2 łyżeczki sezamu

Wykonanie:
Jajka zmiksować z mlekiem, wodą, przesianą mąką, makiem i szczyptą soli. Powinno być jednolite gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Rozgrzać patelnię o średnicy około 18 centymetrów i natłuścić olejem. Wlewać ciasto w takiej ilości, aby rozlało się cienką warstwą po całej powierzchni patelni. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić na cząstki i skropić rumem. Naleśniki posmarować dżemem, położyć kawałeczki brzoskwiń i złożyć w koperty. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć w nim naleśniki. Twarożek wymieszać ze śmietaną, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową i polać naleśniki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 15 minut.

Tradycyjne naleśniki z serem albo naleśniki makowe przykryte twarożkową kołderką, powinny być ciekawą opcją dla takich serowych specjałów jak sernik na kruchym lub drożdżowa bułka z serem.

Komentarze