Naleśniki z serem są przez wielu uważane za typowy
popołudniowy deser. Jest jednak duża grupa ludzi, dla których naleśniki z serem
to energetyczne śniadanie, a dla innych słodkie drugie danie w trakcie obiadu.
W przypadku popołudniowej przekąski, naleśniki z serem możemy podać w
tradycyjnej postaci, ale warto też pokusić się o podanie ich w nieco zmienionej
formie. Poniżej przepis.
Składniki na ciasto:
2 jaja, 250 ml mleka, 1 szklanka wody, 250 g mąki, 2 łyżki maku, sól
Pozostałe składniki:
4 brzoskwinie z puszki, 1 łyżka rumu, słoik dżemu pomarańczowego, 1 łyżka
masła, 300 g tłustego twarożku śmietankowego, 2 – 3 łyżki śmietany, 1
torebka cukru waniliowego, 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej, 50 g płatków
migdałowych, 2 łyżeczki sezamu
Wykonanie:
Jajka zmiksować z mlekiem, wodą, przesianą mąką, makiem i szczyptą soli.
Powinno być jednolite gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Rozgrzać patelnię o
średnicy około 18 centymetrów i natłuścić olejem. Wlewać ciasto w takiej
ilości, aby rozlało się cienką warstwą po całej powierzchni patelni. Smażyć
naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić na cząstki i skropić rumem.
Naleśniki posmarować dżemem, położyć kawałeczki brzoskwiń i złożyć w koperty.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć w nim naleśniki. Twarożek
wymieszać ze śmietaną, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową i polać
naleśniki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i sezamem. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 15 minut.
Tradycyjne
naleśniki z serem albo naleśniki makowe przykryte twarożkową kołderką, powinny
być ciekawą opcją dla takich serowych specjałów jak sernik na kruchym lub
drożdżowa bułka z serem.
Komentarze
Prześlij komentarz