Uwielbiam krówki, polskie,
prawdziwe, słodkie i lekko kruche, ale nie o nich chcę dzisiaj napisać, lecz o
wyśmienitym cieście krówka. Dostałam ostatnio od mojej znajomej przepis właśnie
na to ciasto. Analizując ów przepis doszłam do wniosku, że będzie to znakomity
deser, podjęłam, więc wyzwanie i postanowiłam spróbować pieczenia ciasta
krówka.
Wykonanie tego wypieku wcale nie
jest takie trudne i pracochłonne, za to efekt końcowy jest rewelacyjny. Ciasto
krówka, na które podam poniżej przepis składa się z dwóch placków
krucho-miodowych przełożonych masą z bitej śmietany wierzch, natomiast
posmarowany masą kajmakową o nieprzypadkowej nazwie krówka i posypany płatkami
migdałów.
Składniki na ciasto:
500 gram mąki pszennej, 3 łyżki
cukru, 5 łyżek miodu, ½ kostki margaryny, 2 całe jajka, 1 łyżeczka sody.
Wykonanie ciasta:
Do przesianej mąki dodać
margarynę, jajka, miód, cukier oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka. Należy
zarobić ciasto i podzielić je na dwie części. Rozwałkować dwa placki i
przełożyć je na dwie wcześniej posmarowane blaszki, po czym piec w temperaturze
180 stopni przez około15 minut.
Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki 30 %, 2
łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 bite śmietany w proszku np. śnieżki.
Wykonanie kremu śmietanowego:
Do mocno schłodzonej śmietany
dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz śmietanki w proszku. Miksować razem
przez około 10 minut do uzyskania gęstej sztywnej masy śmietanowej.
Wykonanie ciasta krówka:
Na jeden placek krucho-miodowy
wyłożyć masę śmietanową i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta posmarować
gotową masą kajmakową krówkową z puszki i posypać płatkami migdałów. Po takim
wykonaniu ciasta krówka należy je schłodzić w lodówce, a będzie wtedy smakować
jeszcze lepiej.
Połączone w cieście krówka dwa
placki krucho-miodowe z gęstą masą śmietanową i słodką kajmakową masą krówkową
oraz efektownymi płatkami migdałów tworzą wymarzony deser nie tylko dla
wielbicieli cukierków o tej samej nazwie, ale wszystkich uwielbiających słodkie
desery łasuchów.
Komentarze
Prześlij komentarz