Krucho-miodowe ciasto krówka


Uwielbiam krówki, polskie, prawdziwe, słodkie i lekko kruche, ale nie o nich chcę dzisiaj napisać, lecz o wyśmienitym cieście krówka. Dostałam ostatnio od mojej znajomej przepis właśnie na to ciasto. Analizując ów przepis doszłam do wniosku, że będzie to znakomity deser, podjęłam, więc wyzwanie i postanowiłam spróbować pieczenia ciasta krówka.
Wykonanie tego wypieku wcale nie jest takie trudne i pracochłonne, za to efekt końcowy jest rewelacyjny. Ciasto krówka, na które podam poniżej przepis składa się z dwóch placków krucho-miodowych przełożonych masą z bitej śmietany wierzch, natomiast posmarowany masą kajmakową o nieprzypadkowej nazwie krówka i posypany płatkami migdałów.
Składniki na ciasto:
500 gram mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 5 łyżek miodu, ½ kostki margaryny, 2 całe jajka, 1 łyżeczka sody.
Wykonanie ciasta:
Do przesianej mąki dodać margarynę, jajka, miód, cukier oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka. Należy zarobić ciasto i podzielić je na dwie części. Rozwałkować dwa placki i przełożyć je na dwie wcześniej posmarowane blaszki, po czym piec w temperaturze 180 stopni przez około15 minut.
Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki 30 %, 2 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 bite śmietany w proszku np. śnieżki.
Wykonanie kremu śmietanowego:
Do mocno schłodzonej śmietany dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz śmietanki w proszku. Miksować razem przez około 10 minut do uzyskania gęstej sztywnej masy śmietanowej.
Wykonanie ciasta krówka:
Na jeden placek krucho-miodowy wyłożyć masę śmietanową i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta posmarować gotową masą kajmakową krówkową z puszki i posypać płatkami migdałów. Po takim wykonaniu ciasta krówka należy je schłodzić w lodówce, a będzie wtedy smakować jeszcze lepiej. 
Połączone w cieście krówka dwa placki krucho-miodowe z gęstą masą śmietanową i słodką kajmakową masą krówkową oraz efektownymi płatkami migdałów tworzą wymarzony deser nie tylko dla wielbicieli cukierków o tej samej nazwie, ale wszystkich uwielbiających słodkie desery łasuchów.

 

Komentarze