Jednym z wielu dań
przygotowywanych na wigilijną kolację są krokiety. Danie to znane jest wszystkim
z wielu jego odsłon. Popularne krokiety z mięsem, czy z kapustą są dosyć znane
i często podawane z czerwonym barszczem. Rozmaitość nadzienia do krokietów powoduje,
że mogą one być podawane przy wielu okazjach. Nadzienie z kiszonej kapusty i
suszonych grzybów nadaje krokietom postny wigilijny charakter, dlatego ten
właśnie rodzaj krokietów przyjął się, jako danie podawane na wigilijnym stole.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki, ½ szklanki
mleka, 2/3 szklanki gazowanej wody, 1 jajko, szczypta soli, tłuszcz do
smażenia.
Wykonanie naleśników:
Do naczynia wlać mleko i wodę,
wsypać mąkę oraz dać sól, wbić całe jajko a następnie dokładnie wymieszać
mikserem wszystkie składniki. Ciasto naleśnikowe powinno mieć jednolitą,
półpłynną konsystencję śmietany. Na rozgrzaną patelnię dać odrobinę tłuszczu
(oleju lub masła), wlać małą chochelkę ciasta i smażyć przez około 2 minuty, po
czym łopatką lub zwinnym ruchem ręki przewrócić naleśnikowy placek na drugą
stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Upieczone naleśniki układać na talerzu jeden
na drugim.
Składniki na nadzienie:
700 gram kiszonej kapusty, 150
gram suszonych grzybów, 1 mała cebula, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie nadzienia:
Suszone grzyby namoczyć w wodzie
na około 4 godziny, po czym gotować je w tej wodzie przez około 30 minut. Następnie
należy je odcedzić (wodę zachować). Kiszoną kapustę zalać w garnku wywarem z
grzybów i uzupełnić wodą, po czym gotować ją do miękkości około godzinę. Na
maśle zeszklić cebulkę. Odsączoną kapustę drobno poszatkować lub zmielić na
grubym sitku, podobnie należy posiekać lub zmielić grzyby. Kapustę, grzyby,
zeszkloną cebulkę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i lekko
podsmażamy przez kilka minut. Porcję gotowego nadzienia należy rozsmarować na
naleśniku, po czym podwinąć boki i zwinąć w krokiet. Tak przygotowane krokiety
należy obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, po czym kłaść na patelnię
z rozgrzanym tłuszczem i obsmażać ze wszystkich stron.
Lekko kwaśne nadzienie z kiszonej
kapusty i aromatycznych grzybów zamknięte w cienkim cieście naleśnikowym,
całość obsmażona w bułce tartej tworzą znakomite postne krokiety nie tylko na
wigilijną kolację.
Komentarze
Prześlij komentarz