Kolorowe i smakowite kruszonki

Lukry, polewy i bakalie to często wykorzystywane składniki do końcowego zdobienia wypieków. Jest jednak jeszcze jeden dodatek, który stanowi wspaniałe wykończenie wielu ciast. Tym dodatkiem jest kruszonka, która nie tylko ozdobi, ale i ubogaci smak owocowych ciast, serników, chałek i innych drożdżowych specjałów. Aby nasze wypieki wyglądały i smakowały jeszcze lepiej, można kruszonkę wzbogacić kilkoma dodatkami.
Jednym z wielu dodatków do kruszonki jest kakao. Kolor kakaowej kruszonki będzie się pięknie komponował z bielą sernika na kruchym spodzie. Do tego kakao wzbogaci smak serowego wypieku. Piękny kontrastujący kolor zachowamy, jeżeli kakao zamienimy na kawę cappuccino. Zyskamy wtedy aromatyczną kruszonkę, którą można wykorzystać do wielu ciast. Efekt ten uzyskamy, gdy dosypiemy niewielką ilość kakao lub kawy do mącznej mieszanki. Jeżeli chodzi o aromat kruszonki, to idealnym dodatkiem są tu przyprawy korzenne. Dodatek cynamonu do kruszonki, podkreśli smak ciast jabłkowych i z innymi owocami. Dodatkowo cynamon pozwoli również uzyskać piękną żółtobrązową barwę. Do kruszonki można też dodać drobno zmielonej kolendry lub imbiru.
Popularnym dodatkiem do wielu ciast są wiórki kokosowe. Można je dodać też do kruszonki. Dla wzmocnienia aromatu, wiórki można uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Innym ciekawym dodatkiem do kruszonki są orzechy włoskie. Mielone lub drobno posiekane, nadadzą charakterystycznego smaku naszym wypiekom. Oprócz orzechów włoskich, możemy dodać też posiekanych pistacji.
Tradycyjna zwykła kruszonka, powstaje przez roztarcie mąki, cukru i roztopionego masła, czasem też z dodatkiem odrobiny proszku do pieczenia. Jest to najprostszy sposób na zrobienie kruszonki i jest on najczęściej stosowany. Masło można też drobno posiekać, dodać do mąki, cukru i wszystko wyrobić. Ważną rzeczą jest pieczenie ciast z kruszonką. Gdy ta jest już zrumieniona, a ciasto niegotowe, należy ją przykryć folią aluminiową.
Wyżej wymienione dodatki to nie wszystko. Na ciasto z kruszonką można posypać płatki migdałowe, startą skórkę pomarańczową lub cytrynową. Jak widać wybór kruszonek jest duży, dzięki czemu możemy wykorzystać ją do różnorodnych wypieków.

Komentarze