Delikatny sernik na kruchym z rodzynkami i migdałami


Pieczenie serników to już chyba nasza narodowa specjalność. Ciasta te pieczemy nie tylko z okazji świąt, okolicznościowych przyjęć, ale czasami też tak po prostu bez żadnej okazji. Mimo, że ciasta te tak często goszczą na naszych stołach, czy te przez nas pieczone, czy też kupione na przykład w Nowej Piekarni z Łukowa to nigdy się nam nie znudzą. Jest przecież tak wiele rodzajów serników, tak wiele przepisów na te ciasta tak różniących się od siebie.  
Oto kolejny doskonały przepis na lekki sernik na kruchym cieście z rodzynkami i migdałami, który gwarantuje udany wypiek.
Składniki na ciasto:
20 dag mąki, 5 dag cukru, 1 jajko, 12 dag masła, szczypta soli.
Składniki na masę serową:
3 jajka, ½ laski wanilii, 1 kg twarożku śmietankowego, 15 dag cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku, 200 ml śmietany, 5 dag rodzynek, 5 dag posiekanych migdałów, 1 żółtko, 2 łyżki mleka.
Wykonanie sernika na kruchym:
Z mąki (jedną łyżkę należy odłożyć), cukru, jajek i pokrojonego na małe kawałeczki masła (jedną łyżkę należy odłożyć) z dodatkiem szczypty soli zagnieść szybko ciasto. Uformować z niego kulę, po czym zawinąć ją w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Tortownicę o średnicy 26 cm dokładnie wysmarować tłuszczem. Dno i boki tortownicy wyłożyć kruchym ciastem.
Przygotować masę do sernika na kruchym:
Oddzielić białka od żółtek, po czym białka ubić na sztywną pianę. Twaróg połączyć z wanilią, trzema żółtkami, cukrem i budyniem w proszku. Dolać śmietanę i całość ucierać, aż składniki się dokładnie połączą i powstanie jednolita masa. Następnie dodać do niej wcześniej nasączone rodzynki i posiekane migdały, na koniec pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać i wylać na kruche ciasto. Powierzchnię delikatnie wygładzić łopatką i posmarować Żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Sernik na kruchym należy piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Niezwykła kruchość ciasta, delikatność masy serowej, dodatek rodzynek i migdałów to cały sekret wykwintności lekkiego sernika na kruchym.   

Komentarze