Święta Bożego
Narodzenia zbliżają się coraz większymi krokami i czas wypiekania ciast może
jeszcze jest zbyt szybki, ale pierniczki to już trzeba by zacząć robić. Ja
zaproponuje dziś wam inną wersję ciasteczek foremkowych w kształcie choinek. Na
ten rodzaj ciastek nie trzeba będzie czekać jak w przypadku pierników, żeby
zmiękły. Dlatego przepis na te ciastka, który odnalazłem, spróbowałem i chce
wam go zaproponować, te można choineczki jeść praktycznie po niedługim czasie
od wyjęcia z piekarnika.
Składniki:
- 300 gram pszennej mąki;
- 100 gram ziemniaczanej mąki;
- 200 gram masła;
- 100 gram cukru pudru;
- jedno żółtko;
- dwie płaskie łyżki 22% śmietany gęstej, najlepiej łagodnie
ukwaszonej;
- ziarenka z laski wanilii, może być esencja waniliowa do
smaku;
- szczypta proszku do pieczenia;
- trochę soli;
Dodatkowo
- białko;
- cukier kryształ;
- gwiazdeczki do dekoracji;
Początkowo musimy
nasze masło, w temperaturze trochę mniejszej niż temperatura pokojowa,
rozdrobnić dłońmi z naszymi dwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia oraz
szczyptą soli. Następnie musimy to wymieszać z cukrem pudrem. Ciasto należy
rozkruszyć, najlepiej między palcami, do momentu, kiedy będzie sypkie. Kolejny
krokiem Wbijamy żółtko i dodajemy dwie łyżki gęstej śmietany i aromat. Energicznie
zagniatamy nasze gładkie i miękkie ciasto. Umieszczamy w lodówce na około
godzinę. Teraz mocno wałkujemy ciasto cały czas podsypując mąką pszenną. Muszą
nam wychodzić placki o grubości około 3mm do 4 mm. Czas na wycinanie choineczek
i ułożenie ich na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy, aby
zachować niewielkie odstępy a to, dlatego, że ciasteczka nieco urosną. Potem smarujemy
roztrzepanym, przy pomocy widelca, białkiem i obficie posypujemy cukrem.
Pieczemy to w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15
minut w ustawieniu grzania góra plus dół. Następnie studzimy na kratce.
Efektem końcowym są przepyszne ciastka, które są w miarę długo świeże. Mam nadzieję, że zasmakują wam tak jak i mi zasmakowały. Smacznego!
Efektem końcowym są przepyszne ciastka, które są w miarę długo świeże. Mam nadzieję, że zasmakują wam tak jak i mi zasmakowały. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz