Chleb tostowy


  Chleb tostowy to dla mnie pieczywo, które nadaję tylko do tostów. Sam jestem zwolennikiem osób uważających, że to pieczywo jest mało wartościowe. Często też słyszę opinie o tym pieczywie, że jest robione bez wody i dlatego tak długo wytrzymuje. Postanowiłem to sprawdzić. Czy na prawdę jest tak jak można o tym chlebie usłyszeć lub przeczytać. Okazuje się jednak, że pieczywo to posiada w swoim składzie wodę i dlatego chciałem wam przedstawić prosty przepis.
Składniki:
- 450 gram tortowej mąki;
- 250 gram wody;
- 15 gram drożdży;
- 10 gram masła;
- 10 gram mleka w proszku;
- jedna łyżeczka cukru;
- jedna łyżeczka soli;
- jedna szklanka Kostek lodu;
  Czas na przygotowanie. Początkowo musimy rozetrzeć drożdże z cukrem i zostawić to na jakiś czas, tak żeby uzyskały płynną konsystencję. Potem łączymy nasz zaczyn z resztą składników. Następnie to należy zagnieść tak, żeby powstało elastyczne i pulchne ciasto. Musimy to odstawić, żeby nam to wyrosło. Pamiętajmy, że ciasto podwaja objętość. Kolejnym krokiem jest to, aby ciasto zostało przegniecione i przełożone do blaszki/keksówki o wymiarze 25cm. Naszą blaszkę należy wcześniej wysmarować masłem i obsypać ją mąką. Następnie odstawiamy je do momentu, aż wyrośnie na około pół godziny. Nasze kostki lodu musimy wrzucić do, nagrzanego wcześniej, piekarnika. Następnie wstawiamy nasz chleb i musimy go piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Nasz chleb jest wtedy upieczony, kiedy pukając od spodu usłyszymy głuchy odgłos.
  Prosty a zarazem krótki przepis na chleb tostowy. Dzięki temu mogłem przekonać się, z czego jest zrobione owe pieczywo. Mogę wam jedynie życzyć smacznego.

Komentarze