Biszkoptowy keks


  Świątecznych wypieków ciąg dalszy. Zapewne ile tradycji to tyle ciast na świąteczne stoły. Czasami mały szczegół zmienia smak, konsystencje czy wizualizację naszych wypieków. Chciałbym wam dziś zaproponować keks robiony z biszkoptu. Całkiem ciekawe i smaczne rozwiązanie. Zapraszam poniżej.
Składniki:
- pięć jajek (oddzielamy białka od żółtek);
- około 190 gram drobnego cukru do wypieków;
- 250 gram mąki;
- jedna łyżka soku z cytryny;
- jedna łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- szczypta soli;
- suma summarum 200 gram różnych bakalii (według uznania, nie trzeba wszystkich, możemy te, które chcemy: rodzynki, śliwki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy, suszone figi, daktyle, wiśnie itp. );
  Przejdźmy do przygotowania. Pamiętać musimy, żeby składniki były w temperaturze pokojowej. Na początku ubijamy białka ze szczyptą soli, tak żeby powstała nam sztywna piana. Kiedy będziemy zbliżać się do końca ubijania to pamiętajmy, aby stopniowo dodawać łyżka po łyżce, cukier. Nie trzeba przerywać ubijania. Do tego dodajemy również sok z cytryny. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtka i ubijamy to do momentu, aż połączy się z białkami. Teraz dodajemy przesianą mąkę wraz z ekstraktem z wanilii. Bierzemy teraz szpatułkę do łączenia składników. Mieszamy to delikatnie tak, żeby piana nam nie opadła. Pod koniec pamiętajcie, żeby dodawać partiami obtoczone w mące bakalie i za pomocą szpatułki łączymy je z ciastem. Jeżeli chcemy możemy je wcześniej namoczyć w rumie. Ciasto, które jest gotowe przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy keksówki o długości około 25 cm. Wyrównujemy to delikatnie. Teraz pieczemy to w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Po tym czasie sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem i czy jest suchy. Jeżeli jest ciasto gotowe, tj. suche w środku to wyjmujemy i studzimy na kratce.
  Przed podaniem możemy je oprószyć cukrem pudrem a następnie polukrować lub polać czekoladą. Smacznego ciasta!

Komentarze