O tym, że pieczywo razowe jest
bardzo zdrowe nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Zresztą o licznych walorach
pieczywa razowego można poczytać na tym blogu Nowej piekarni.
Przypomnijmy jednak po krótce. Chleb
razowy jest ciemniejszy od chleba pytlowego (białego) wypiekanego z mąki
wielokrotnie oczyszczanej i zawiera znacznie większą ilość substancji
odżywczych i składników mineralnych zawartych w łupinach ziaren.
Typowy polski chleb razowy wypieka
się z mąki żytniej razowej, czyli jeden raz mielonej. Klasyczny razowiec
wypiekany jest też na zakwasie, a nie na drożdżach, co znacznie zwiększa jego wartości
zdrowotne. Często też wzbogaca się pieczywo na przykład miodem otrzymując w ten
sposób wyśmienity chleb na miodzie, czy też wartościową soją otrzymując chleb
sojowy. Zaczęto także urozmaicać, ale i wzbogacać pieczywo lnem. Takim
przykładem jest bardzo zdrowy i oryginalny chleb żytni lniany.
Ostatnio niemalże zachwycił mnie smak
mieszanego chleba razowego ze słonecznikiem pieczonego na domowym zakwasie, którym
poczęstowała mnie znajoma. Będąc u niej wyraźnie czuć było jeszcze unoszący się
niesamowity zapach świeżo pieczonego chleba, tyle, co wyjętego z piekarnika. Był
to właśnie wspomniany chleb razowy ze słonecznikiem. Wyglądał wspaniale o
naturalnym ciemnym kolorze, z chrupiącą skórką, a na wierzchu posypanymi
zrumienionymi ziarnami słonecznika. Chleb, któremu naprawdę trudno się oprzeć,
a pokusa jego rozkrojenia i skosztowania nie pozwoliła na jego przestygnięcie.
Ziarna słonecznika nie tylko
zdobiły wierzch chlebka, ale przede wszystkim obficie chrupały wewnątrz miąższu
tego wspaniałego chleba razowego ze słonecznikiem. Słonecznik to samo zdrowie w
tych tak nie pozornych ziarenkach. Zapewne nie jeden z nas nie raz łuskał
słonecznik, może nawet nie zdając sobie sprawy, jak cenne dostarcza wtedy
organizmowi składniki odżywcze. Tak samo chrupiąc te ziarenka w zdrowym chlebie
razowym ze słonecznikiem nie tylko delektujemy się ich smakiem, ale także
dostarczamy naszemu organizmowi wartościowych witamin i minerałów.
Zachęcam, więc wszystkich do
zakupu w Nowej piekarni chleba razowego ze słonecznikiem, a bardziej odważnych
do samodzielnego upieczenia tego wyśmienitego i zdrowego chlebka.
Komentarze
Prześlij komentarz