Walory chleba żytniego lnianego


Zwolennicy pieczywa żytniego twierdzą, że nawet najgorsza mąka żytnia jest lepsza, niż pszenna. Na czym zatem opiera się ta teza?
Otóż chleb żytni nie podnosi poziomu glukozy tak, jak pszenny, zawiera więcej błonnika i witamin z grupy B, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom nowotworowym. Poza tym chleb żytni zwłaszcza razowy przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie wspomaga odchudzanie. Niestety jest dość ciężkostrawny i u niektórych może powodować problemy trawienne.
Chleb żytni podobnie, jak pszenny też może być różnej jakości. Decyduje o tym oczywiście typ mąki, z jakiej jest wykonany.
Niezaprzeczalnie najzdrowszy, najbardziej wartościowy jest chleb upieczony z mąki żytniej razowej. Często też wzbogaca się taki chleb różnymi dodatkami. Znany pumpernikiel to przecież żytni chleb na miodzie, litewski to żytni chleb z dodatkiem kminku, albo też z dodatkiem siemienia lnianego chleb żytni lniany.
Przyjrzyjmy się dzisiaj bliżej właściwościom lnu, którego małe ziarenka dodawane są do chleba żytniego lnianego.
Ziarenka lnu zwyczajnego popularnie zwane siemieniem lnianym są niedocenianym produktem, który ma niezwykłą wartość odżywczą, a także właściwości lecznicze. Nasiona lnu zwyczajnego należą do produktów roślinnych, a zawierają bardzo dużo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega trzy, podobne ilości zawierają na przykład ryby. Ponad to nasiona lnu zawierają błonnik oraz witaminę E, cynk i lecytynę. Zawarte w nasionach lnu składniki sprawiają, że len nie tylko odżywia, ale też i leczy. Obniża poziom cholesterolu we krwi, przyśpiesza wchłanianie glukozy, zapobiega zaparciom, wykazuje właściwości przeciw zapalne, przeciw miażdżycowe i przeciw nowotworowe. Najbardziej chyba znany jest z dobroczynnego działania w problemach przewodu pokarmowego i chorobach wrzodowych.
Połączenie, zatem walorów zdrowotnych mąki żytniej z walorami odżywczymi i leczniczymi nasion lnu w chlebie żytnim lnianym nawiasem mówiąc oferowanym przez Nową Piekarnię z Łukowa tworzy niezwykle bogatą pulę wartościowych składników dostarczanych naszemu organizmowi.

Komentarze