Zwolennicy pieczywa żytniego
twierdzą, że nawet najgorsza mąka żytnia jest lepsza, niż pszenna. Na czym
zatem opiera się ta teza?
Otóż chleb żytni nie podnosi
poziomu glukozy tak, jak pszenny, zawiera więcej błonnika i witamin z grupy B,
obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom nowotworowym. Poza tym chleb
żytni zwłaszcza razowy przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie
wspomaga odchudzanie. Niestety jest dość ciężkostrawny i u niektórych może
powodować problemy trawienne.
Chleb żytni podobnie, jak pszenny
też może być różnej jakości. Decyduje o tym oczywiście typ mąki, z jakiej jest
wykonany.
Niezaprzeczalnie najzdrowszy,
najbardziej wartościowy jest chleb upieczony z mąki żytniej razowej. Często też
wzbogaca się taki chleb różnymi dodatkami. Znany pumpernikiel to przecież żytni
chleb na miodzie, litewski to żytni chleb z dodatkiem kminku, albo też z
dodatkiem siemienia lnianego chleb żytni lniany.
Przyjrzyjmy się dzisiaj bliżej
właściwościom lnu, którego małe ziarenka dodawane są do chleba żytniego
lnianego.
Ziarenka lnu zwyczajnego
popularnie zwane siemieniem lnianym są niedocenianym produktem, który ma niezwykłą
wartość odżywczą, a także właściwości lecznicze. Nasiona lnu zwyczajnego należą
do produktów roślinnych, a zawierają bardzo dużo zdrowych nienasyconych kwasów
tłuszczowych z rodziny omega trzy, podobne ilości zawierają na przykład ryby.
Ponad to nasiona lnu zawierają błonnik oraz witaminę E, cynk i lecytynę. Zawarte
w nasionach lnu składniki sprawiają, że len nie tylko odżywia, ale też i leczy.
Obniża poziom cholesterolu we krwi, przyśpiesza wchłanianie glukozy, zapobiega
zaparciom, wykazuje właściwości przeciw zapalne, przeciw miażdżycowe i przeciw
nowotworowe. Najbardziej chyba znany jest z dobroczynnego działania w
problemach przewodu pokarmowego i chorobach wrzodowych.
Połączenie, zatem walorów
zdrowotnych mąki żytniej z walorami odżywczymi i leczniczymi nasion lnu w
chlebie żytnim lnianym nawiasem mówiąc oferowanym przez Nową Piekarnię z Łukowa
tworzy niezwykle bogatą pulę wartościowych składników dostarczanych naszemu
organizmowi.
Komentarze
Prześlij komentarz