Sernik z rodzynkami



  Rodzajów ciast sernika jest cała masa. Nie tylko, jeżeli chodzi o przepisy udostępniane w internecie, przedstawiane w gazetach kulinarnych, ale też wśród znajomych ta różnorodność pieczonych serników jest duża. Ja dziś chciałbym zaprezentować zwykły przepis sernika z rodzynkami.
Składniki:
- kilogram tłustego twarogu;
- 170 gram masła, potrzebować będziemy 50gram do spodu oraz 120 gram do sernika;
- 250 gram cukru;
- 8 jaj;
- 150 ml śmietany 30% lub 36%;
- dwie pełne łyżki mąki ziemniaczanej;
- ćwiartka laski wanilii;
- 150 gram rodzynek;
- skórka z pomarańczy, może być z limonki;
- jedna lub dwie pomarańcze;
- 200 gram zmielonych biszkoptów;
  A teraz czas na przygotowanie naszego sernika z rodzynkami. Na początku przepuszczamy ser dwukrotnie przez maszynkę. Potem rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Zalewamy wrzątkiem jedną pomarańczę tak, żeby ją sparzyć a następnie osuszamy. Kolejno odkraiwamy cieniutko pomarańczową skórkę i siekamy ją na drobno. Teraz otwieramy laskę wanilii i za pomocą noża zbieramy ziarna. Namaczamy rodzynki w gorącej wodzie. W między czasie włączamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W kolejnym etapie smarujemy formę, najlepiej o średnicy około 26 cm, masłem i obsypujemy ją bułką tartą. Musimy zmiksować blenderem herbatniki i łączymy z pięćdziesięcioma gramami roztopionego masła. To wykładamy do formy, formujemy równomiernie spód i zapiekamy w piekarniku przez około 5 minut. Etap następny to oddzielenie żółtka jaj od białek. Białka odstawiamy z powrotem do lodówki na potem. Zajmujemy się ubijaniem żółtek z cukrem na puszystą masę, pamiętając, aby ciągle mieszać i stopniowo dodawać twaróg, śmietankę a następnie wsypać ziarna wanilii, skórkę pomarańczową, rozpuszczone 120 gram masła. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy. Krokiem kolejnym jest wyjęcie białek z lodówki i ubicie ich ze szczyptą soli na sztywną pianę. Całość mieszamy z naszą masą serową do równomiernego połączenia się. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki w wodzie i je osuszamy, obtaczamy w mące, dodajemy do masy serowej i całość mieszamy. Formę, którą wcześniej przygotowaliśmy ze spodem herbatnikowym wylewamy masę serową i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Teraz studzimy nasz sernik w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
  Kiedy sernik ostygnie to posypujemy go cukrem pudrem i dekorujemy dowolnie drugą pomarańczą. Smacznego!

Komentarze