Rodzajów ciast sernika jest cała masa. Nie tylko,
jeżeli chodzi o przepisy udostępniane w internecie, przedstawiane w gazetach kulinarnych,
ale też wśród znajomych ta różnorodność pieczonych serników jest duża. Ja dziś
chciałbym zaprezentować zwykły przepis sernika z rodzynkami.
Składniki:
- kilogram tłustego twarogu;
- 170 gram masła, potrzebować będziemy 50gram do spodu oraz
120 gram do sernika;
- 250 gram cukru;
- 8 jaj;
- 150 ml śmietany 30% lub 36%;
- dwie pełne łyżki mąki ziemniaczanej;
- ćwiartka laski wanilii;
- 150 gram rodzynek;
- skórka z pomarańczy, może być z limonki;
- jedna lub dwie pomarańcze;
- 200 gram zmielonych biszkoptów;
A teraz czas na przygotowanie naszego sernika
z rodzynkami. Na początku przepuszczamy ser dwukrotnie przez maszynkę. Potem
rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Zalewamy wrzątkiem jedną
pomarańczę tak, żeby ją sparzyć a następnie osuszamy. Kolejno odkraiwamy
cieniutko pomarańczową skórkę i siekamy ją na drobno. Teraz otwieramy laskę
wanilii i za pomocą noża zbieramy ziarna. Namaczamy rodzynki w gorącej wodzie.
W między czasie włączamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W kolejnym etapie
smarujemy formę, najlepiej o średnicy około 26 cm, masłem i obsypujemy ją bułką
tartą. Musimy zmiksować blenderem herbatniki i łączymy z pięćdziesięcioma
gramami roztopionego masła. To wykładamy do formy, formujemy równomiernie spód
i zapiekamy w piekarniku przez około 5 minut. Etap następny to oddzielenie
żółtka jaj od białek. Białka odstawiamy z powrotem do lodówki na potem.
Zajmujemy się ubijaniem żółtek z cukrem na puszystą masę, pamiętając, aby
ciągle mieszać i stopniowo dodawać twaróg, śmietankę a następnie wsypać ziarna
wanilii, skórkę pomarańczową, rozpuszczone 120 gram masła. Na koniec wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy. Krokiem kolejnym jest wyjęcie białek z
lodówki i ubicie ich ze szczyptą soli na sztywną pianę. Całość mieszamy z naszą
masą serową do równomiernego połączenia się. Dodajemy namoczone wcześniej
rodzynki w wodzie i je osuszamy, obtaczamy w mące, dodajemy do masy serowej i
całość mieszamy. Formę, którą wcześniej przygotowaliśmy ze spodem herbatnikowym
wylewamy masę serową i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni
Celsjusza. Teraz studzimy nasz sernik w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
Kiedy sernik ostygnie to posypujemy go cukrem pudrem i dekorujemy dowolnie drugą pomarańczą. Smacznego!
Kiedy sernik ostygnie to posypujemy go cukrem pudrem i dekorujemy dowolnie drugą pomarańczą. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz